Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад Фудбал

Ово су разлози због којих треба да посетите новосадски дерби 1. новембра – ривалитет, традиција и још нешто (ВИДЕО)

Значај градског дербија између „канаринаца“ и „старе даме“ можда је помало заборављен, али најавом повратка ове две екипе на исти терен враћају се и успомене, па и важност овог историјског дуела између два новосадска клуба.

Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, Душан Мијић, бивши фудбалер Војводине и Слободан Јовановић, бивши фудбалер РФК Нови Сад, разговарали су са нама о највећем новосадском дербију.

„Град у то време броји негде око 200.000 становника, међутим, оно што јесте остало упечатљиво, то јесте била та атмосфера која је била у граду. Нови Сад се јесте у то време поделио на оне који су подржавају црвено-беле и оне који су подржавали канаринце“, рекао нам је, причајући о седамдесетим и осамдесетим годинама прошлог века, Петар Ђурђев.

Душан Мијић и Слободан Јовановић својевремено су, играјући за своје клубове, били и учесници градског дербија између РФК-а и Воше.
Фото: Градске инфо

„Ривалитет је био огроман, самим тим што је у то време град био подељен – пола је навијало за Нови Сад, пола за Војводину. Сама чињеница да је 12.000 људи било на стадиону, то је доказ да је ривалитет био огроман“, присећа се Мијић који је бранио боје Војводине.

„Дерби се очекивао у граду као тренутак истине, да се покаже моћ Новог Сада, да се види где је Војводина. Детелинарци, нормално, су волели Нови Сад више од Војводине, Војводинаши, они ближе Лиману, они су на неки начин били само Војводинаши, али већи део Новосађана је био увек и уз један и уз други клуб. Срце је било подељено на жуто и црвено“, памти Јовановић, бивши ас „канаринаца“.

Фото: Градске инфо
Предвиђања за меч су, једном речју, спектакл. Оба саговорника истакла су да је у такмичењу као што је Куп Србије све могуће, али ипак, свако држи своју страну.

„Моје мишљење је да ће Војводина то лагано одрадити и проћи, под условом да се у утакмицу уђе максимално озбиљно и одговорно“, предвиђања су Душана Мијића, док Слободан Јовановић очекује најбоље издање жуто-плавих.

„Играчи Војводине вероватно то доживљавају као једну обичну утакмицу са једним градским ривалом који је у степен нижем такмичењу, а од играча Новог Сада очекујем да оставе срце на терену. Њима је то јединствена прилика да се пред Новосађанима представе у најбољем могућем светлу“, рекао нам је Слободан.

У једном се слажу и саговорници, па и остатак фудбалске јавности нашег града. Новом Саду потребна су два суперлигаша.
Фото: Градске инфо

„Град од 350-400.000 људи треба да има два прволигаша, да буде прави ривалитет, тако да би било одлично да се Нови Сад нађе у првој лиги, а не да се дешава сваких 30 или колико година да дође до утакмице између Војводине и Новог Сада“, тврди Мијић.

„Када говоримо о дербију, ја сам сигуран, да у неком будућем времену, овај садашњи тим или неки други момци, ће остварити снове, да Новосађани, поново у истој лиги, у Супер лиги, гледају РФК Нови Сад – Војводина, онда ћу и ја бити задовољан као играч“, јасан је био Слободан Јовановић.

Подсећамо, утакмица шеснаестине финала Купа Србије између РФК Нови Сад и ФК Војводина игра се 1. новембра у 19 часова на стадиону „Карађорђе“.
Фото: Градске инфо

Улазнице ће на дан утакмице бити на продају на благајни стадиона, а цена за запад и исток је 200, а за југ и север 100 динара по карти.

Сви приходи од продаје карата ићи ће за Зару Урукало, четворогодишњу девојчицу из Новог Сада са дијагнозом ретке болести – синдром кратког црева, уз церебралну парализу.Зари се може помоћи на следеће начине:

  • слањем СМС поруке садржаја 1533 на 3030
  • уплатом на динарски рачун: 160-6000001725481-11,
  • на девизни рачун: 160-6000001726286-21
  • IBAN: РС35160600000172628621
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Фото: Уступљена фотографија

Može li novosadski derbi napuniti „Karađorđe“? Igra se za malu Zaru, cene karata simbolične

Преузмите андроид апликацију.