Позната је изрека да једна јабука дневно држи доктора ван куће, а изгледа да има нешто и у редовној конзумацији овог популарног воћа.
Једна велика јабука садржи пет грама влакана и богата је другим корисним хранљивим материјама, укључујући магнезијум, калцијум, фосфор, калијум и витамине Ц и А.
Ово су најчешће предности које можете приметити ако једете јабуке сваки дан.
Боље варење
Црева посебно имају користи од свакодневне конзумације јабука. Јабуке су добар извор влакана, која су важна за здравље пробаве. Влакна помажу да се храна лакше креће кроз пробавни систем. Јабуке извор посебне врсте влакана зване пребиотици, која служе као храна за селективно исхрану добрих бактерија у цревима. Као резултат тога, повећава се разноврсност и број добрих бактерија, што су два показатеља здравих црева.
Смањење лошег холестерола
Растворљива влакна у јабукама су повезана са снижавањем ЛДЛ холестерола, што их чини одличним избором за свакодневну конзумацију. Лош или ЛДЛ холестерол, ако га има превише у крви, може повећати ризик од срчаних обољења и можданог удара.
Доприносе здравом губитку тежине
Ако је губитак тежине један од ваших циљева, једење јабуке сваки дан може бити у вашу корист. Влакна у јабукама чине да се осећате ситим, што значи да ће особа јести мање у поређењу са неким који грицка нутритивно лошу ужину, као што је чипс или високо обрађена пецива. Једна научна студија је открила да су жене са прекомерном тежином које су јеле три јабуке (или крушке) дневно изгубиле више килограма за 12 недеља од жена са прекомерном тежином које су грицкале овсене колачиће.
Једна јабука дневно може смањити ризик од дијабетеса
Упркос чињеници да природно садрже фруктозу (воћни шећер), једење једне јабуке дневно је повезано са смањењем ризика од развоја дијабетеса типа 2 Студија која је обухватила 10.000 људи, они који су редовно јели јабуке имали су мање шансе да развију дијабетес типа 2 од људи који нису редовно јели јабуке.
Преузмите андроид апликацију.