Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово сигурно не знате о свом телу!

Људско тело је феномен који има више од 50 милијарди ћелија. Најбољи пример је срце које откуца око 100 хиљада пута дневно и испумпа око пет литара крви у једном минуту.
Фото: Pixabay/Sophieja23

Ево још неких чињеница о телу које би вас могле изненадити.

Зној нема мирис

Зној који производи тело заправо не мирише. Непријатан мирис настаје интеракцијом зноја са бактеријама на нашој кожи, што је сасвим нормална појава.

Немате мишиће у прстима

Иако користимо своје прсте активно током дана, они заправо немају мишиће. Сваки покрет који направите прстима је због тетива и костију. Наравно, не можемо у потпуности приписати ове покрете тетивама и костима. Покрети прстију помажу мишићи на нашим длановима.

Бебе немају чашице на коленима

Човек би помислио да су наше чашице за колена неопходан део људског тела. Али то није случај, јер се бебе не рађају са њима. Уместо тога, њихова хрскавица се постепено претвара у кост, јер окоштавање почиње између друге и шесте године и не завршава се у потпуности све до младог одраслог доба.

Људске кости су јаче од челика

Иако многи од нас доживе сломљену кост у неком тренутку свог живота, чињеница је да је кост невероватно чврста супстанца. Толико јаки, у ствари, да су јачи од челика. Кост има већу толеранцију на притисак и оптерећење од челичне шипке исте ширине. Најјача кост у телу је бутна кост, која може да издржи 30 пута већу телесну тежину од просечне особе.

Киселина у желуцу може да раствара жилете

Вероватно не бисте требали да уносите ове ствари, али можда ћете бити изненађени када сазнате да ваш стомак може да раствори жилет. Током 24 сата, желудачна киселина смањује жилете на 63 процента њихове првобитне тежине.

Koliko kofeina sadrži zeleni čaj? Evo šta bi trebalo da znate pre konzumacije

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке