Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово поврће сви гулимо, а не морамо и не бисмо требали!

Поврће љуштимо и када је то потребно и када није.
Фото: Pixabay/fotoblend

Код припреме поврћа обично се први корак огули кора, прање нећемо ни рачунати јер се подразумева. За неке врсте воћа, као што су, на пример, ананас и банане, разумљиво је зашто пре конзумирања треба уклонити кору.

Поменимо и оно воће које спада у, да је назовемо, сиву зону, јер постоје несугласице око тога да ли треба гулити или не.

На пример, нутритивно важне количине витамина, као што су витамин Ц и рибофлавин, и минерала као што су гвожђе и цинк, налазе се у љусци седам коренастих поврћа: цвекле, дивље шаргарепе, слатког кромпира, ротквице, ђумбира и белог кромпира. УСДА указује да неољуштене јабуке садрже 15 одсто више витамина Ц, 267 одсто више витамина К, 20 одсто више калцијума, 19 одсто више калијума и 85 одсто више влакана од њихових огуљених еквивалената.

Када бисмо насумично извукли три врсте воћа или поврћа, да ли бисте знали која од њих припада којој категорији?

Поврће које не морате да гулите:
Краставац

Ако му је кожица нетакнута, довољно је да га оперете, али ако сте забринути због пестицида, уклоните га. Предност једења краставаца са љуском, осим мање посла, је и то што у кожици и непосредно испод ње има много хранљивих материја.

Шаргарепа

Није потребно гулити је ни пре јела ни пре кувања, а већина њених вредних материја налази се непосредно испод површине. Уместо да огулите, пре него што припремите или загризете шаргарепу, посегните за четком и добро изрибајте поврће под водом.

Корени першуна, целера и пастрњака

За све наведено важи исто као и за шаргарепу.

Тиквице

Ово би вас могло изненадити, али можете јести кору тиквице од батернат, хокаидо тикве и других врста овог поврћа, само им је потребно мало дуже да се испеку или кувају, тако да је уклањање коре опционо, али ако сте у прстохвату, ипак је препоручљиво да га временом огулите.

Лубеница

Лубеницу заиста нема потребе да гулите, а ако вам се не свиђа, немојте је бацати, већ је употребите за припрему посластица и компота.

Ђумбир

Овај ароматични корен је потпуно јестив чак и са кожом, тако да не морате да се мучите са гуљењем, посебно ако је органски ђумбир. Ако се плашите пестицида, можете уклонити кору.

Кромпир

Ако је кромпир домаћи и нема клице или оштећену кору, слободно га скувајте или испеците са кором и без страха једите кожу. Неки нутриционисти свесрдно заговарају ову идеју, тврдећи да је кора пуна минерала и влакана, а да се одмах испод налази обиље витамина Ц и Б. Према неким стручњацима, пилинг би требало да избегавају деца и особе са осетљивом варењем.

Šta je španski omlet?

Преузмите андроид апликацију.