Хипертензија или висок крвни притисак често су скривена болест.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2023/03/vegetables-g7997325b5-640-620x388.jpg)
Можда нећете знати да имате ову болест док вам не измерите крвни притисак или док високи крвни притисак не почне да оштећује ваше органе.
С обзиром на то да храна игра велику улогу у одржавању здравља нашег организма, неке врсте поврћа могу добро да утичу на регулацију високог крвног притиска.
Спанаћ
Препун калијума, магнезијума и фолата, спанаћ је зелени џин у борби против хипертензије. Можете га сотирати, додати у смоотхие или у салату, али обавезно га држите у близини.
Цвекла
Осим што свакој салати додаје пријатну боју, цвекла је „електрана” нитрата, који помажу у опуштању крвних судова и побољшању протока крви.
Шаргарепа
Шаргарепа је пуна бета каротена и влакана и доприноси здрављу срца одржавањем оптималног крвног притиска. Сирова или кувана, шаргарепа додаје хрскавост јелима, а истовремено чува ваше срце здравим.
Бели лук
Алицин, једињење које се налази у белом луку, повезано је са снижавањем крвног притиска. Сирово, кувано, печено, млевено… на много начина на које можете да конзумирате ово свестрано поврће.
Кељ
Калијум, антиоксиданси и витамин К у кељу подстичу правилну циркулацију крви.
Парадајз
Парадајз није само прелив за пицу, он је такође богат ликопеном – моћним антиоксидансом који је повезан са нижим крвним притиском.
Броколи
Броколи је пун сулфорафана, антиинфламаторног једињења и калијума, од којих оба снижавају крвни притисак. Броколи је познат по томе што се кува на пари, али можете га кувати на уобичајен начин, пећи или динстати – постоји много начина на које можете уживати у овом здравом поврћу.
Iskoristite vitamine i minerale: Koje povrće se kuva, a koje ne?
Преузмите андроид апликацију.