Хипертензија или висок крвни притисак често су скривена болест.
Можда нећете знати да имате ову болест док вам не измерите крвни притисак или док високи крвни притисак не почне да оштећује ваше органе.
С обзиром на то да храна игра велику улогу у одржавању здравља нашег организма, неке врсте поврћа могу добро да утичу на регулацију високог крвног притиска.
Спанаћ
Препун калијума, магнезијума и фолата, спанаћ је зелени џин у борби против хипертензије. Можете га сотирати, додати у смоотхие или у салату, али обавезно га држите у близини.
Цвекла
Осим што свакој салати додаје пријатну боју, цвекла је „електрана” нитрата, који помажу у опуштању крвних судова и побољшању протока крви.
Шаргарепа
Шаргарепа је пуна бета каротена и влакана и доприноси здрављу срца одржавањем оптималног крвног притиска. Сирова или кувана, шаргарепа додаје хрскавост јелима, а истовремено чува ваше срце здравим.
Бели лук
Алицин, једињење које се налази у белом луку, повезано је са снижавањем крвног притиска. Сирово, кувано, печено, млевено… на много начина на које можете да конзумирате ово свестрано поврће.
Кељ
Калијум, антиоксиданси и витамин К у кељу подстичу правилну циркулацију крви.
Парадајз
Парадајз није само прелив за пицу, он је такође богат ликопеном – моћним антиоксидансом који је повезан са нижим крвним притиском.
Броколи
Броколи је пун сулфорафана, антиинфламаторног једињења и калијума, од којих оба снижавају крвни притисак. Броколи је познат по томе што се кува на пари, али можете га кувати на уобичајен начин, пећи или динстати – постоји много начина на које можете уживати у овом здравом поврћу.
Iskoristite vitamine i minerale: Koje povrće se kuva, a koje ne?
Преузмите андроид апликацију.