Парадајз топи масноће, позитивно утиче на крв и помаже у варењу, па ово поврће једите сваки дан ако можете. Многи људи не конзумирају довољно често парадајз, а постоји неколико важних разлога зашто би то требало да се промени.
Истраживања показују да ликопен, који се налази у парадајзу, може да спречи развој ћелија рака, посебно рака простате, желуца и дебелог црева.
Корисно је знати и да се кувањем парадајза повећава ниво ликопена у поређењу са свежим или сировим парадајзом.
Парадајз је богат витамином Ц, који је природни антиоксиданс. Осим тога, садржи витамин А, гвожђе и калијум, који играју кључну улогу у одржавању здравља нерава и нормалној циркулацији крви.
Витамин К, присутан у парадајзу, важан је за згрушавање крви.
Свакодневно једење парадајза такође ће вам помоћи да одржите кожу здравом и сјајном.
Парадајз може смањити штету узроковану конзумирањем дувана захваљујући кумарину и хлорогенској киселини које садржи.
Ако желите да смршате, парадајз вам може бити од велике користи. Има мало калорија и богат је влакнима, што ће вас дуже држати ситим. Поред тога, помаже у топљењу масти.
Преузмите андроид апликацију.