Када је реч о предностима поврћа, купус се свакако истиче. Нутриционисти га често називају „нутритивном бомбом“ због својих својстава.
Ако га укључите у своју исхрану, ваше тело ће вам бити захвално. Пун је витамина Ц, који учествује у формирању белих крвних зрнаца.
Харвардска школа јавног здравља наводи да купус због тога јача имуни систем. Купус садржи глукозинолате, који се у телу претварају у изотиоцијанате.
Познато је да изотиоцијанати штите од одређених врста рака. Купус садржи још један нутријент који штити од рака – сулфорафан.
Ово поврће вам такође помаже да убрзате варење. То је природни извор пробиотика.
На тај начин може спречити штетне бактерије, укључујући Ешерихија коли.
Купус се често користи у пољској народној медицини као антиинфламаторни лек.
Такође регулише ниво холестерола. С обзиром на то да садржи каротеноиде лутеин и зеаксантин, смањује ризик од макуларне дегенерације.
Namirnice koje se smatraju najštetnijim za konzumaciju na prazan želudac
Преузмите андроид апликацију.