Неке намирнице имају невероватне здравствене предности, док су лако доступне и једноставне за припрему.

Иако можда нису свачији први избор када је у питању укус, права техника кувања може их учинити укусним и истаћи њихову нутритивну вредност.
Осим што обезбеђују важна влакна и минерале, ове намирнице играју кључну улогу у подршци имунитету и општем здрављу.
Једна од таквих намирница је броколи, који научници због свог богатог састава често називају „електроном у исхрани.
Броколи је одличан извор витамина Ц, К и А, као и важних минерала попут калцијума, калијума и гвожђа.
Осим тога, богат је антиоксидансима, укључујући витамине Ц и Е и флавоноиде, који помажу у заштити ћелија и смањењу упале, пише Индек.
Бројне студије показују да броколи доприноси здрављу срца, подржава варење и може имати антиинфламаторна, антиоксидативна и антиканцерогена својства.
Ово поврће је богато биоактивним једињењима која подржавају опште здравље и смањују ризик од хроничних болести.
Такође, витамин Ц из броколија стимулише синтезу колагена, док влакна помажу у регулисању варења и равнотеже црева.
Упркос свим предностима, броколи је најбоље конзумирати у умереним количинама.
Препоручени унос је између 40 и 160 грама, у зависности од тога да ли је сиров или куван, два до три пута недељно, како би се избегли потенцијални нежељени ефекти повезани са вишком влакана или једињења која могу утицати на функцију штитне жлезде.
Најбоље је лагано кувати на пари или динстати са маслиновим уљем, белим луком и лимуном, а може се комбиновати са махунаркама, житарицама или месом за уравнотежен оброк.
Преузмите андроид апликацију.