Нека наизглед безопасна пића могу изазвати нежељене последице, па их треба избегавати или узимати у умереним количинама. Сигурно не бисте веровали да воћни сок може довести до дехидрације и ширења струка.
Воћни сокови су одавно познати као здрави због природног садржаја витамина и антиоксиданата, али треба знати да имају и неке недостатке. Воћном соку недостају влакна која обезбеђује цело воће.
Влакна помажу у успоравању апсорпције шећера у крвоток и помажу хидратацију задржавајући воду у пробавном систему.
Без влакана, висок садржај шећера у воћном соку може довести до брзог пораста крви шећера, што доводи до појачаног мокрења и могуће дехидрације.
Ако се воћни сок конзумира у великим количинама, то може довести до прекомерног уноса калорија, јер је богат калоријама, што ће на крају резултирати гојазношћу.
Сав вишак калорија које тело не користи могу да се складиште као сало, што може допринети повећању струка.
Што се тиче шећера у воћним соковима, воћни сокови често садрже фруктозу.
Прекомерна конзумација фруктозе може допринети инсулинској резистенцији, потенцијално довести до повећања телесне тежине и повећаног ризика од метаболичких проблема.
Међутим, ако желите да избегнете ове нежељене ефекте, користите природне воћне сокове или смутије, али и биљне чајеве и воду.
Преузмите андроид апликацију.