Златно млеко је пиће познато од давнина, које има многе предности.
Ово млеко има свега неколико састојака, а жуто-златну боју даје зачин куркума.
Верује се да је златно млеко одлично за јачање имунитета, али помаже и код многих других тегоба.
Ово млеко се у Индији пије вековима, а користи се за лечење пробавних тегоба, као и грипа и прехладе.
Како се прави златно млеко?
Припрема златног млека је заиста кратка и једноставна. Неопходно је загрејати кравље или било које друго млеко и додати му друге зачине.
Све измешати, сачекати да прокључа, па смањити ватру и динстати смесу још десетак минута.
Када осетите мирис зачина, пиће је спремно. Најбоље је прво процедити у шољу и сачекати да се мало охлади.
Златно млеко може да се чува у фрижидеру до пет дана.
Тачни састојци и мере: -125 мл млека, кашика куркуме, пола кашичице ђумбира у праху, пола кашичице цимета, мало бибера и кашичица меда.
Зашто је златно млеко добро?
Постоји неколико разлога зашто се ово млеко користи од давнина у различитим културама. Његове бројне предности могу се приписати куркуми, која има снажан антиоксидативни ефекат.
Такође садржи протеине, магнезијум, калијум и калцијум, а ево неких од најважнијих предности златног млека:
Смањује упале и болове у зглобовима
Сви састојци пића имају снажан антиинфламаторни ефекат. Они такође могу смањити бол у зглобовима узрокован стањима као што су остеоартритис и реуматоидни артритис.
Побољшава расположење
Због куркумина, главног састојка куркуме, златно млеко може побољшати расположење и смањити симптоме депресије. Осим тога, куркумин побољшава памћење, а када се узима у великим количинама може смањити ризик од деменције или Алцхајмерове болести.
Има антибактеријска, антивирусна и антифунгална својства
У Индији се златно млеко користи као лек за разне болести, прехладу или грип. Такође је познато да јача имунитет. За то је заслужна и куркума, као и цимет који спречава развој бактерија, као и ђумбир који се такође користи за разне инфекције.
Добар је за варење
Ђумбир утиче на варење стимулишући га на рад, а куркума позитивно утиче и на варење.
Смањује висок крвни притисак
Због цимета и ђумбира, златно млеко може да утиче на снижавање крвног притиска. Такође смањује ризик од срчаног удара.
Преузмите андроид апликацију.