Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово никада не радите у Шпанији, ако не желите да увредите домаћине

Баш као у свакој земљи тако и у Шпанији постоје обичаји и друштвене лепоте које су другачије од оних одакле ви долазите.
Фото: Unsplash/Sam Williams

Шпанија је једна од најбољих туристичких дестинација коју сваке године посете милиони туриста из целог света.

Међутим, иако је реч о народу навикнутом на масовни туризам, постоје неке кључне културолошке разлике које вреди запамтити пре него што се у ову земљу упутите на летовање.

Не носите купаћи костим на улици

Након што завршите са брчкањем на плажи, време је да се обучете. Противзаконито је излазити на улице док носите само шортс или бикини.

Зато се побрините да спакујете покривач у своју торбу за плажу како вас не би погодила велика новчана казна.

Фото: Градске инфо
Не игноришите заставе на плажи

Шпанска обала има систем упозорења који се користи да помогне посетиоцима о било каквој предстојећој опасности у океану. То се зове „систем заставе“, и ако вам је најважнији приоритет очување безбедности, онда ћете желети да обратите посебну пажњу на сва упозорења која се односе на грубе таласе или јаке подводне струје.

Не журите

Ако сте навикли на брзу услугу кад год изађете, биће вам потребно неко време да се навикнете на спори темпо Шпанаца. Нарочито у ресторанима, можда ће бити потребно неко време да конобар преузме вашу поруџбину, а вероватно ће проћи доста времена и док вам храна не буде сервирана.

Не заустављајте се због полицајца у цивилу

Ако вас заустави полицајац у цивилу, знајте да је реч о превари. Према туристичким саветима, криминал је релативно низак у Шпанији.

Али лопови нису неуобичајени и могу се прерушити у полицајце да би вас ухватили неспремног. У Мадриду и Барселони, криминалци често посећују туристичке области, а многи посетиоци су били жртве џепароша, пљачки и повремених насилних напада.

Не причајте о религији

Будите опрезни када су у питању разговори са Шпанцима, посебно када је реч о теми религије. Католицизам је најпопуларнија религија у земљи, а Шпанци своју религију схватају веома озбиљно. Да бисте избегли прелазак границе или непоштовање, најбоље је да у потпуности избегнете ову тему.

Фото: Градске инфо
Не возите без дозволе

Ако планирате да изнајмите аутомобил, противзаконито је возити се без међународне возачке дозволе. Лако се примењује, а када добијете документ, нећете морати да бринете о потенцијалној новчаној казни и заплени вашег изнајмљеног аутомобила док истражујете град.

Не очекујте да сви говоре шпански

99% Шпанаца говори шпански, али увек постоји мала могућност да ћете наићи на некога ко не говори језик. У земљи постоји пет националних језика, укључујући каталонски, баскијски, галицијски и арански.

Немојте ни размишљати о раном ручку

Сећате се када смо вам рекли да се у Шпанији све креће споријим темпом? Па, исто се може рећи и за време почетка оброка. Ручак се служи између 13 и 16 часова. Када дође време за вечеру, већина великих ресторана не почиње да служи храну пре 20 часова. Ако мислите да ваш стомак не може да издржи толико дуго, увек можете да прегризете неки тапас док не дође време за вечеру.

Sedam stilova kupaćih kostima koji nikada neće izaći iz mode

Преузмите андроид апликацију.