Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Oво је омиљена вечера гастроентеролога: Одлична је за здравље црева, спречава надутост и поспешује варење, а укус је феноменалан!

Салата од киное са поврћем и грчким кефиром врло често је избор гастроентеролога за вечеру!
Фото: Pexels/Polina tankilevitch

У савременом начину живота, брига о здрављу црева постаје све важнија, јер од њихове функције зависи целокупно добростање организма.

Правилна исхрана, богата лако сварљивим намирницама и пробиотицима, кључна је за одржавање равнотеже цревне флоре и спречавање непријатних симптома попут надутости и грчева. Управо како би спречили ове тегобе, гастроентеролози неретко за вечеру бирају – салату од киное са поврћем и грчким кефиром.

Зашто је одлична за црева?

Киноа је лако сварљиво зрно богато влакнима и протеинима.

Грчки кефир је богат пробиотицима који помажу здравој цревној флори и смањују надутост.
Маслиново уље и лимун дају додатни подстицај варењу и освежавају.

Састојци:

1/2 шоље киное
1 шоља воде
1 средња тиквица
1 шаргарепа
100 г блитве или спанаћа
1 мала свежа паприка (по жељи)
1 чен белог лука
2 кашике маслиновог уља
Сок од пола лимуна
100 г грчког кефиром (обичан, без додатака)
Со и бибер по укусу
Свеже зачинско биље (першун, мирођија, босиљак)

Припрема:

Исперите киноу хладном водом, па је скувајте у шољи воде — пустите да прокључа, затим смањите температуру и поклопљено кувајте око 15 минута док не упије сву воду и омекша.

Тиквицу и шаргарепу исецкајте на мале коцке или танке штапиће. Блитву или спанаћ на грубе комаде. Поврће благо пропржите на мало маслиновог уља са сецканим белим луком, док не омекша (3-5 минута).

Помешајте скувану киноу са пропрженим поврћем и свеже исецканом паприком.

У посебној посудици помешајте грчки кефир са лимуновим соком, мало маслиновог уља, сецканим зачинским биљем, сољу и бибером.

Прелијте салату преливом од кефира и благо промешајте.

Пријатно!

Забрињавајући тренд: Модерна возила све више непрегледна

Преузмите андроид апликацију.