Салата од киное са поврћем и грчким кефиром врло често је избор гастроентеролога за вечеру!

У савременом начину живота, брига о здрављу црева постаје све важнија, јер од њихове функције зависи целокупно добростање организма.
Правилна исхрана, богата лако сварљивим намирницама и пробиотицима, кључна је за одржавање равнотеже цревне флоре и спречавање непријатних симптома попут надутости и грчева. Управо како би спречили ове тегобе, гастроентеролози неретко за вечеру бирају – салату од киное са поврћем и грчким кефиром.
Зашто је одлична за црева?
Киноа је лако сварљиво зрно богато влакнима и протеинима.
Грчки кефир је богат пробиотицима који помажу здравој цревној флори и смањују надутост.
Маслиново уље и лимун дају додатни подстицај варењу и освежавају.
Састојци:
1/2 шоље киное
1 шоља воде
1 средња тиквица
1 шаргарепа
100 г блитве или спанаћа
1 мала свежа паприка (по жељи)
1 чен белог лука
2 кашике маслиновог уља
Сок од пола лимуна
100 г грчког кефиром (обичан, без додатака)
Со и бибер по укусу
Свеже зачинско биље (першун, мирођија, босиљак)
Припрема:
Исперите киноу хладном водом, па је скувајте у шољи воде — пустите да прокључа, затим смањите температуру и поклопљено кувајте око 15 минута док не упије сву воду и омекша.
Тиквицу и шаргарепу исецкајте на мале коцке или танке штапиће. Блитву или спанаћ на грубе комаде. Поврће благо пропржите на мало маслиновог уља са сецканим белим луком, док не омекша (3-5 минута).
Помешајте скувану киноу са пропрженим поврћем и свеже исецканом паприком.
У посебној посудици помешајте грчки кефир са лимуновим соком, мало маслиновог уља, сецканим зачинским биљем, сољу и бибером.
Прелијте салату преливом од кефира и благо промешајте.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.