Ако сте забринути за унос шећера, то није без заслуга, на крају крајева, већина људи конзумира превише шећера.
Просечан унос шећера за одраслу особу је 17 кашичица (68 грама), што премашује препоруку Дијететских смерница од 12 кашичица.
Додати и природни шећер се често стављају заједно када се говори о исхрани, али то не говори целу причу. Иако тело метаболише и додани и природни шећер на исти начин, здравствени ефекти сваког од њих су веома различити.
Природни шећер у воћу садржи витамине, минерале, антиоксиданте, воду и влакна – све хранљиве материје које подржавају здравље.
Истраживања показују да људи који редовно једу воће имају смањен ризик од одређених здравствених стања као што су болести срца и дијабетес типа 2.
Купине
Купине су богате антоцијанинима, полифенолом одговорним за црвене, плаве и љубичасте нијансе. Истраживања сугеришу да бобичасти антоцијанини имају позитиван ефекат на путеве укључене у регулацију глукозе у крви. Насумично контролисано испитивање из 2018. показало је повећану оксидацију масти и побољшану контролу глукозе међу гојазним или гојазним мушкарцима који су храњени дијетом са високим садржајем масти са 600 грама (4 шоље) купина дневно током једне недеље у поређењу са онима који су добијали исту количину желатина. одговара калоријама и угљеним хидратима. Наиме, мушкарци који су узимали купине показали су већу осетљивост на инсулин, важан фактор за превенцију дијабетеса типа 2.
Јагоде
Осим што имају мало шећера, хранљиве материје у јагодама су повезане са побољшаним кардиоваскуларним факторима ризика. Полифеноли, влакна, витамини и минерали доприносе добробитима јагода за срце. Истраживање показује да јагоде смањују нивое ц-реактивног протеина (маркера упале) и смањују липопротеине ниске густине и укупни холестерол код људи са високим холестеролом. Друга мета-анализа из 2019. сугерише да конзумирање 10-454 грама јагода смањује факторе ризика повезане са здрављем срца.
Киви
Поред ниског садржаја шећера, киви је препун других корисних хранљивих материја. Опсежна истраживања подржавају киви у борби против затвора због садржаја растворљивих и нерастворљивих влакана. Растворљива и нерастворљива влакна омекшавају и додају масу столици, чинећи је лакшим за излучивање. Студија из 2010. је открила да једење два кивија дневно током четири недеље повећава учесталост пражњења црева код здравих одраслих особа и оних са болешћу иритабилног црева са преовлађујућим констипацијом или ИБС. Мета-анализа из 2022. године пронашла је сличне резултате са кивијем, али је такође приметила побољшања симптома повезаних са ИБС-ом, као што су бол у стомаку и напрезање.
Малине
Малине су богат извор влакана и полифенола, намирница које утичу на апсорпцију шећера у организму и развој хроничних болести. Истраживања показују да конзумирање малина уз оброк смањује постпрандијални шећер у крви код особа са предијабетесом или дијабетесом. Штавише, студија из 2019. приметила је да ужина од малине средином поподнева смањује упалу, кључни фактор у настанку хроничних стања попут дијабетеса типа 2.
Voće kao vaše tajno oružje protiv depresije: Saznajte koje vrste su prirodni štit od crnih misli
Преузмите андроид апликацију.