Избегавање конзумирања воћа и поврћа који су највише третирани пестицидима је корак ка здравијем животу.
Шведски научници су доказали да се инсекти, фунгициди и регулатори раста биљака могу накупити у телима деце и одраслих. Међутим, ако само две недеље не уносимо у организам храну која је загађена пестицидима, ниво ових токсина у нашем телу пада на нулу.
Ево зашто је важно да избегавамо храну третирану пестицидима:
Здравље мозга: У документима из 2008. године се наводи да се бројни пестициди сматрају неуротоскинима који могу да утичу на мозаг сисара и људи. Истраживања су показала да постоји јака повезаност између изложености пестицидима и Паркинсонове болести – хроничног и прогресивног поремећаја кретања.
У извештају из 2011. године откривено је да је глифосат између 60% и 100% узрока загађења ваздуха. У Европи, преко 40% подземних вода је позитивно на глифосат, а Немци су овај пестицид нашли у људском урину. Глифосат је пронађен и у крви људи па чак и у мајчином млеку.
Здравље деце: Деца су подложнија токсинима од одраслих. Америчка академија за педијатрију је упозорила да је изложеност пестицидима у раном узрасту повезана са раком код деце, смањеном конгитивном функцијом и проблемима у понашању. Истраживања су показала да предшколска деца изложена пестицидима имају мању издржљивост, лошију координацију очију и лошију краткорочну меморију од деце која нису била изложена истом нивоу токсина.
Да би се смањио ризик од ових болести, препорука је да се избегава куповина овог поврћа, осим ако није органско или узгајано у вашој башти:
– Целер
– Спанаћ
– Парадајз
– Чери парадајз
– Краставац
– Паприка бабура
Преузмите андроид апликацију.