Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ових седам намирница уништавају лош холестерол

Повишен холестерол повећава ризик од кардиоваскуларних болести, срчаног и можданог удара те периферне артеријске болести. Зато је важно одржавати холестерол у границама нормале правилном исхраном и редовном физичком активношћу.
Фото: Pexels/Vanessa Loring

Када је правилна исхрана у питању, кардиолози тврде да постоји седам намирница које бисмо требали да конзумирамо чешће ако тежимо смањењу повишеног холестерола. Та храна смањује ЛДЛ или „лош“ холестерол, а повећава ХДЛ или „добар“ холестерол.

Овас и јечам

Овас и јечам често се једу за доручак те садрже посебну врсту влакана, бета-глукане, која се вежу за лош холестерол и олакшавају систему да га избаци из тела. За здраву количину бета-глукана, важно је циљати на 120 до 200 грама овса или јечма дневно.

Масна риба

Лосос, скуша и пастрмка препуни су омега-3 масних киселина које снижавају ниво лошег, а подижу ниво доброг холестерола. Укључите масну рибу у своју прехрану барем два пута недељно. Здрава порција је она од око 100 грама масне рибе.

Орашасти плодови

Богати мононезасићеним и полинезасићеним мастима, орашасти плодови активно делују на снижавање лошег холестерола. Бадеми, ораси и пистаћи су посебно добри јер садрже антиоксидансе који имају додатне кардиоваскуларне предности.

Дневна порција орашастих плодова не би требала бити већа од 40 до 50 грама.

Маслиново уље

Главна намирница медитеранске исхране садржи мононезасићене масти које могу снизити лош холестерол. Циљајте на две до три кашичице маслинова уља дневно.

Воће и поврће

Воће и поврће, као што су боровнице и спанаћ, не делују само као шарени додатак јелима, већ су и богати влакнима, антиоксидансима и биљним стеролима. Циљајте на пет порција воћа и поврћа дневно.

Махунарке

Растворљива влакна у пасуљу, сочиву и леблебијама везују се за холестерол и избацују га из тела. Махунарке бисте требали да укључите у исхрану неколико пута недељно. Величина порције је око 120 до 200 грама куваних махунарки.

Авокадо

Слично као и маслиново уље, авокадо садржи мононезасићене масти које снижавају лош холестерол и подстичу добар холестерол. Укључите пола авокада у своју свакодневну исхрану.

Авокадо се може додати салатама, сендвичима или се користити као намаз.

Sve prednosti konzumiranja mandarina

Преузмите андроид апликацију.