Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ови материјали највише загађују животну средину

Процењује се да ће до 2050. године модна индустрија трошити до 25 одсто светских тзв. „carbon buget“, који ће као загађивач животне средине заузети друго место, одмах после нафтне индустрије. Питате се шта ми као потрошачи можемо?
Фото: Pixabay/Pexels

Када су у питању модни производи, свако од нас може да изабере тканине које су одрживе, а избегавају оне које имају најтежи утицај на животну средину, а то су:

Памук

Иако је памук биоразградиво влакно, за његово узгајање су потребне огромне количине воде, употреба пестицида и токсичних хемикалија које продиру у земљиште и воду и утичу на здравље људи који са њима раде.

Фото: Pixabay/Pexels
Синтетика (полиестер, најлон, акрил)

Иако за производњу влакана на бази пластике није потребно пољопривредно земљиште, а процес прераде троши мало воде, то ипак негативно утиче на животну средину на друге начине. Синтетика, на пример, није биоразградива, а за добијање се користе сировине из петрохемијске индустрије, што значи да њена производња зависи од екстракције фосилних горива. Овде се, нажалост, негативни ефекат не завршава. Сваки пут када перете, одећа од полиестера емитује пластична микровлакна, што представља огромну штету за морски живот.

Материјали животињског порекла (крзно, кожа, вуна)

Ако се вуна производи без употребе потенцијално токсичних супстанци, она може бити безбедно биоразградива. Међутим, токсичне хемикалије се често користе за очување вуне и крзна, а материјали попут коже одговорни су за високе емисије метана, гаса стаклене баште који је двадесет пута јачи од угљен-диоксида. А ту је и угљенични отисак који узрокује узгој стоке и транспорт, а да не спомињемо убијање животиња.

Ako vam smetaju pesticidi, kupujte ove „najčistije“ namirnice u prodavnicama

Преузмите андроид апликацију.