Почетна > Србија
Србија

Ове заставе неодољиво подсећају на српску, а долазе из најудаљенијих крајева света (ФОТО)

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се прославља 15. септембра, а њему у сусрет позабавили смо се заставама које су налик срској, а долазе из разних крајева света.

Краљевска застава Канаде
Фото: Wikimedia Commons

Иако неки то не знају, Канада је део Комонвелта и бивша чланица Краљевине Велике Британије.

Краљевски стандарди Канаде (Royal Standards of Canada) су скуп јединствених канадских личних застава које користе чланови канадске краљевске породице (уједно британске) да означе своје присуство када представљају Канаду у иностранству.

Неки од чланова краљевске породице имају личне заставе, па их тамо има шест, али за сваку је карактеристична вертикална подела црвене, плаве и беле, налик српској тробојци, уз то да горњу вертикалу деле црвена и жута.


Једна од предложених застава Федерације Северног Борнеа
Фото: Wikimedia Commons

Федерација Северног Борнеа, такође позната као Северни Калимантан (Унитарна држава Северног Калимантана), била је средином 20. века предложени политички ентитет који би се састојао од британских колонија Саравак, британски Северни Борнео (сада познат као малезијска држава Сабах) и протектората Брунеј.

Иако до овога никада није дошло, остала је једна од предложених застава која барем по избору и распореду боја делимично подсећа на српску.


Грб и једна од застава Маниле, главног града Филипина

Место из ког су српски кошаркаши недавно дошли са светским сребром на још један начин може се повезати са Србијом, а то су једна од застава и грб главног града Филипина.

Филипини и Србија на својим заставама користе исте боје у другачијем распореду, али у грбу и једној од верзија заставе града Маниле, распоред боја је идентичан оном на српској тробојци.


Застава провинције Мисионес у Аргентини
Фото: Wikimedia Commons

Мисионес је једна од 23 аргентинске провинције, а граничи се са Парагвајом и Бразилом. На овом парчету аргентинске државе живи тек преко милион становника, а одликују га бројне природне лепоте попут водопада и чак четири подручја под заштитом Унеска.

Ипак, Мисионес помињемо из разлога што застава ове провинције неодољиво подсећа на народну заставу Републике Србије, готово да разлике и нема.


Словачки национални савет (1848.)
Фото: Wikimedia Commons

Словачки национални савет је био словачко политичко тело, које је настало у Бечу 15–16. септембра 1848. током Револуција 1848.

Овај покрет организовао је „Словачки устанак“ 1848–1849. у оквиру Револуције 1848, као и извршну власт у западним деловима Горње Угарске, (данас углавном Словачке) окупираних од стране уједињених аустријско-словачких снага у оквиру борбе против Мађара.

У исто време, на подручју Војводине Срби су правили Српску револуцију, или Српски народни покрет, који се такође суочавао са мађарском националном идејом и Мађарима као окупаторима.

Случајно или не, овај сличан покрет у Словачкој имао је исти распоред и избор боја као српска застава.

Kako se srpska zastava menjala kroz istoriju (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.