Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове ствари никада не би требало да перете у веш машини, можете их заувек уништити

Иако је тако много лакше, не треба баш све прати у веш машини. Неке ствари боље је прати ручно. Која је то одећа коју треба прати ручно?
Фото: Pexels/Sarah Chai

Прање комплетне гардеробе и доњег веша у веш машини може изгледати као одличан начин да уштедите време и труд. Међутим, нека одећа може заувек бити уништена ако је само једном ставите у машину. Које ствари је најбоље прати ручно или их однети на хемијско чишћење?

Која је то одећа коју треба прати ручно?

Грудњаци

Постоји неколико ствари које треба да знате пре него што убаците грудњак у машину. Као прво, жице могу да оштете бубањ, а копче могу поцепати одећу која се пере заједно с грудњацима. Осим тога, ако се копче заглаве у бубњу, грудњак ће се растегнути. И више неће бити погодан за ношење. Зато је боље да грудњаке перете ручно.

Кравате

Већина кравата је направљена од деликатних материјала, па због тога приликом брзог прања у машини кравате ризикују да изгубе облик или запрљају другу одећу. Кравате перите ручно или их понесите на хемијско чишћење, пише Лепота и Здравље.

Предмети са декоративним елементима

Пре него што их убаците у машину, закопчајте панталоне, фармерке, кошуље… Рајсфершлуси и дугмићи могу се заглавити у машини и оштетити одећу током прања. Што се тиче одеће са декоративним елементима, било да су то шљокице, перле или каменчићи, немојте их прати у веш машини, већ ручно како се не би заглавили или оштетили машину.

Чарапе за бебе

Све ситне комаде одеће, као што су чарапе за бебе, треба прати ручно јер се могу заглавити и у одводу. И тако оштетити машину. Ако немате времена да перете ручно ситне комаде одеће, ставите их у посебне мрежасте врећице, затворите и тек тад убаците у машину.

Свилена одећа

Већина свилених предмета захтева хемијско чишћење (или бар нежно ручно прање), јер високе температуре и центрифуга могу уништити деликатну тканину. Свилена одећа може једноставно да се поцепа или изгуби облик. Ако ћете је прати ручно, набавите специјални детерџент за свилену одећу.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке