Семе сунцокрета је одличан извор протеина биљног порекла – 100 грама садржи чак 23 грама протеина, 49 одсто масти и око 8 грама дијеталних влакана.

Добар су извор омега 3 масних киселина, витамина Е и Б-комплекса. Садрже и калцијум, гвожђе, магнезијум, калијум и цинк.
Имајте на уму да су изузетно калоричне, имају 584 калорије на 100 грама и препоручује се да их једете умерено.
Нутриционисти предлажу да се конзумира једна порција дневно, што је око 30 грама семена.
Зашто је добро јести семенке сунцокрета?
Непечене и несољене семенке сунцокрета су одличан додатак здравој исхрани:
- садрже дијетална влакна која снижавају висок крвни притисак и лош холестерол
- побољшати циркулацију
- имају омега 3 масне киселине које благотворно утичу на здравље срца и целог система крвотока
- делују антиинфламаторно на организам и помажу у јачању имунитета
- имају и значајне количине витамина Е који подмлађује и улепшава изглед коже и косе
Како користити семе сунцокрета?
Семе сунцокрета може бити одличан додатак разним јелима.
Препеците их у тигању са неколико зачина и додајте као хрскави елемент разним салатама.
Измешајте их у сецкалици за поврће и претворите у укусан путер или кремасти сос за тестенине и друга јела.
Маслац од сунцокретовог семена је одлична алтернатива путерима од орашастих плодова, посебно ако имате алергије.
Можете га користити у колачићима и колачима, додати у домаћу гранолу и енергетске плочице или направити пљескавицу од поврћа од ње.
Преузмите андроид апликацију.