Iako bi obraćanje pažnje na šećer u krvi trebalo da bude prioritet za dijabetičare, njegovo praćenje može pomoći da se izbegnu skokovi glukoze, zauzvrat regulišući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.
Porast šećera i glukoze u krvi su zamršeno povezani sa hranom koju jedete, pri čemu je veća verovatnoća da će neki sastojci izazvati veći skok od drugih, a kasnije dovesti do pada.
Iako je šećer u krvi svakako veći problem za one sa dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova može vam pomoći da se osećate dobro regulacijom raspoloženja, koncentracije i nivoa energije.
Srećom, postoji mnogo načina na koje možete da držite šećer pod kontrolom, a ishrana je neophodna za dugoročno održavanje nivoa glukoze.
Ugljeni hidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do porasta nivoa šećera. Svako telo je jedinstveno po tome kako na njega utiče hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja nivoa glukoze nakon unosa ugljenih hidrata.
Iako određene kombinacije hrane mogu održati nivo šećera u krvi stabilnim, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.
Stoga, ako imate ovaj problem, može biti od pomoći da pratite kako određeni obroci utiču na nivoe glukoze i potražite sastojke koji će vam omogućiti da se osećate stabilnije.
Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utiče na vaš odgovor na glukozu, a integrisanjem zdravih navika u svoju rutinu zajedno sa uravnoteženom ishranom, možete raditi na tome da stvari budu regulisane.
Ako je nivo glukoze povišen zbog unosa određenih ugljenih hidrata, to možete da smanjite pomeranjem tela ili meditacijom.
Takođe možete uzimati jabukovo sirće pre obroka da biste smanjili odgovor glukoze.
Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi, usporavajući skok i omogućavajući postepeniji pad.
Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok će takođe usporiti glikemijski odgovor.
Proteini
Opšte je poznato da je uključivanje proteina u vašu ishranu odličan način za jačanje mišića i energije, a takođe su odlični za održavanje nivoa šećera u krvi. Dijeta bogata proteinima snižava šećer u krvi nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš insulin. Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porekla, uključujući lososa, orašaste plodove, jaja, semenke konoplje, čia seme, sočivo i mahunarke. Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljenim hidratima, pokušajte da uključite porciju proteina na tanjir za šećer u krvi. Dodavanje životinjskih proteina u obrok će najviše doprineti smanjenju reakcije glukoze. Na primer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom će proizvesti niži odgovor glukoze nego samo jedenje sendviča sa salatom. Slično tome, dodavanje divljeg lososa u posudu za zrno smanjiće glikemijski skok u posudi za zrno.
Vlakna
Vlaknasta hrana je generalno odlična za telo. Ali dodatni bonus je da takođe može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Vlakna vas održavaju sitima i, prema brojnim studijama, pomažu u balansiranju šećera. Ishrana bogata vlaknima pomaže u balansiranju šećera u krvi i nivoa lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara. U svoju ishranu uključite čia i laneno seme, mahunarke, sočivo ili bilo koje lisnato povrće.
Cimet
Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrednosti u krvi je cimet. U dve studije, cimet je skromno prijavio poboljšanje šećera u krvi u malim uzorcima pacijenata. Iako nije standard, njegova konzumacija se preporučuje za zdravu ishranu i način života. Lako ga je uključiti u ishranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju ovsenu kašu, dodajte je u grčki jogurt ili čak u smuti sa visokim sadržajem vlakana da biste održali nivo energije stabilnim i izbegli skokove glukoze.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u regulisanju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Sirće se često reklamira kao pomoć u gubitku težine, kao i ravnoteži šećera. Redovna konzumacija pomaže poboljšanju kontrole, kao i poboljšanju oksidativnog stresa kod pacijenata sa dijabetesom i visokim holesterolom. Možda nije najatraktivniji ukus na svetu, ali sa jednom do dve kašike svakog dana, prednosti su neosporne.
Preuzmite android aplikaciju.