Чување одређених намирница у фрижидеру успорава раст бактерија и помаже у спречавању тровања храном. Али за неке намирнице су боље на собној температури.
Сви знају да је млеко, месо и јаја најбоље чувати у фрижидеру, али шта је са авокадом, парадајзом и кромпиром?
Знати коју храну треба држати у фрижидеру, а коју на собној температури много помаже да извучете максимум из хране.
Парадајз
Богат витамином Ц, калијумом и другим здравим хранљивим материјама, зрели парадајз је бољи када се остави на собној температури, посебно ако планирате да га једете у наредних дан или два. Хладне температуре ће утицати на текстуру и укус.
Кромпир
Никада не чувајте кромпир у фрижидеру. Хлађење брже претвара кромпиров скроб у шећер, а када се пече или пржи, ти шећери могу да произведу хемијски акриламид који изазива рак, према јавном здрављу Енглеске, извршној агенцији британског Министарства здравља и социјалне заштите.
Банане
Ако сте икада ставили банану у фрижидер, знате да постаје тамно браон, што би требало да вам каже да није предвиђено за хлађење. Банане, које се обично купују пре него што су зреле, сазреће на собној температури. Али хлађење успорава овај процес. Банане ослобађају гас који сазрева друго воће, па држите банане даље од другог воћа.
Босиљак
Биље попут босиљка, рузмарина и тимијана пребрзо ће се осушити и изгубити укус ако их држите у фрижидеру. Уместо тога, ставите биље даље од сунчеве светлости у малу чашу воде собне температуре.
Лук
Осим ако се не исече или ољушти, лук треба чувати на хладном, сувом, тамном и добро проветреном месту. Недостатак вентилације ће смањити њихов животни век. Насупрот томе, цео ољуштен или претходно исечен лук треба да се охлади и употреби пре истека рока трајања.
Ako svakodnevno konzumirate banane primetićete neke od ove četiri zdravstvene prednosti
Преузмите андроид апликацију.