Сви воле да уживају у остацима хране, а према мишљењу нутрициониста, неколико врста хране не би требало подгревати. Разлог за то су потенцијално опасне бактерије и хемијске промене које могу довести до озбиљних здравствених проблема.
Ово су два главна разлога зашто је боље избегавати подгревање одређене хране.
Загревање хране може да изазове промене у хемијским једињењима, која могу да ослобађају токсичне супстанце повезане са проблемима као што је оштећење бубрега. С друге стране, када се храна охлади пре него што се поново загреје, то може подстаћи раст отпорних бактерија попут Ешерихије коли и листерије које може изазвати озбиљне болести.
На врху листе намирница које никада не треба подгревати је спанаћ, који садржи оксалну киселину, која је безопасна у сировом стању.
Међутим, када се спанаћ загреје, кристалише оксална киселина, која може постати токсична. У великим количинама, ова супстанца може повећати ризик од камена у бубрегу.
Поред тога, спанаћ садржи нитрате који се при загревању претварају у нитрите.
Ове хемикалије су повезане са повећаним ризиком од развоја цревних тумора. Спанаћ такође може бити идеалан за развој бактерије листерије која изазива тровање храном.
Осим спанаћа, подгревање чаја такође носи ризике.
Како тврди нутрициониста, подгревање чаја може загорчати пиће јер се повећава количина киселих материја које дају специфичан укус.
Најопаснија храна за подгревање је пиринач.
Када се охлади, може садржати бактерије Бациллус цереус отпорне на топлоту. Ова бактерија може изазвати тровање храном, а симптоми укључују повраћање, дијареју и бол у стомаку.
Стручњаци саветују да ако планирате да једете пиринач следећег дана, оставите га у фрижидеру два сата након кувања у затвореној посуди. Иако остаци хране могу бити корисни, важно је да будете пажљиви приликом поновног загревања.
Преузмите андроид апликацију.