Храна може бити здравија када се једе сирова, или барем када је у питању ових пет намирница.
Већ знате да не једете сирову пилетину или јаја. Међутим, једење ове хране сирове може вам дати додатне нутритивне предности.
Лук
Лук је препун здравствених предности, укључујући неке велике предности у борби против рака, захваљујући високим концентрацијама флавоноида кверцетина.
Када се једе сиров, максимизирате својства лука у борби против рака. Кување смањује предности фитокемикалија лука у борби против рака.
Штавише, лук припада породици поврћа алијума, што значи да садржи антиагрегацијске агенсе који могу спречити кардиоваскуларне болести. Студија открива када се сирови лук загреје у рерни, ова својства за здравље срца потпуно нестају за 30 минута или мање, у зависности од тога да ли је лук био цео, нарезан на четвртине или утиснут.
Боровнице
Вероватно већ знате да су боровнице здраве за вас, али да ли знате колико су здраве? Пуне су моћних антиоксиданата званих флавоноиди. Ако их једете сирове, осигураћете све ове предности.
Студија је показала да прерада боровница, печењем или кувањем, смањује нивое полифенола.
Црвене паприке
Печене паприке су брз и лак додатак сваком оброку, али можда бисте радије јели сирове. Међу намирницама које јачају ваш имуни систем, црвена паприка је одличан извор витамина Ц – садржи скоро три пута више витамина Ц од поморанџе – а топлота може уништити овај есенцијални нутријент. Али то није све. Преглед студија показује да црвена паприка такође има више антиоксиданата од било које друге паприке, што им даје супер моћи у смислу заштите од врсте оксидативног оштећења ћелија које доводи до рака, дијабетеса.
Цвекла
Ово може бити изненађење за неке, али да, репу можете јести сирову. У ствари, на тај начин су заправо мало здравије за вас. Цвекла је пуна здравих хранљивих материја, као што су пет есенцијалних витамина, калцијум, гвожђе, калијум и протеини. И садрже висок ниво влакана и фолата (облик витамина Б9). Међутим, кувана цвекла губи 25 одсто фолата и других витамина и минерала. Покушајте да обријете корјенасто поврће на салатама за боју или направите сопствену салату од сирове репе са другим сировим поврћем или цитрусним воћем.
Ананас
Ананас на жару може бити егзотичан додатак сваком менију за роштиљ, али кување овог слатког и оштрог тропског воћа може вас лишити важних здравствених предности. Студија објављена у Инфламаторним болестима црева открила је да је свеж сок од ананаса ефикаснији од куваног сока од ананаса у смањењу упале дебелог црева и неоплазије код мишева са колитисом.
Истраживачи то приписују високим нивоима ензима бромелаина у свежем соку, који помаже у смањењу отока. Пошто је студија спроведена само на мишевима, налази се сматрају прелиминарним. Међутим, преглед студија сугерише да бромелаин може бити ефикасан као антиинфламаторни лек као и нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИД), али са мање нежељених ефеката.
Zdravi recepti na vodi: Nećete ostati gledni a ispoštovaćete post
Преузмите андроид апликацију.