Одређене намирнице могу негативно утицати на ваше тело, али и на ваше расположење.
То ћете најбоље препознати када осетите пад енергије и расположења после оброка.
Црева и мозак непрестано шаљу сигнале једни другима. Тако, на пример, запаљење у цревима значи да је мање енергије доступно за остатак тела, укључујући мозак. То је зато што ниска упала искључује метаболички ‘прекидач’ у хемијском процесу који производи енергију. Резултат није само смањена енергија, већ и повећање слободних радикала који оштећују мождано ткиво.
Укратко, врста хране коју једете може допринети вашем осећају анксиозности, депресије и недостатка енергије.
Прерађена храна
Намирнице као што су колачи, смрзнуто тесто, разна продавна пецива и сокови из продавнице треба избегавати јер садрже разне додатне састојке и рафинисане шећере, а вишак шећера се у овом случају претвара у глукозу, што може изазвати умор и анксиозност.
Индустријска биљна уља
Природна уља су генерално здрава, али значајно прерађена уља, као што су уља од кукуруза, семена грожђа и сунцокрета, могу да нанесу више штете него користи телу. Прерада доводи до тога да уља постану богата омега-6 масним киселинама, што може повећати упалу.
Додати и рафинисани шећери
Додати и рафинисани шећери могу погоршати упалу и допринети променама расположења и ниској енергији. Када вам шећер у крви падне, ваше расположење се погоршава и нивои анксиозности могу нагло порасти.
Пржена храна
Поред тога што доприноси високом холестеролу, високом крвном притиску и другим физичким здравственим проблемима, пржена храна може утицати на наше ментално здравље. Психолог Најду наводи да се то најчешће дешава зато што се храна пржи на нездравим мастима.
Вештачки заслађивачи
Вештачки заслађивачи су све популарнији у свету, а највише их користе они који желе да контролишу унос калорија. Међутим, истраживачи су довели у питање безбедност вештачких заслађивача, јер је један популаран заслађивач повезан са симптомима депресије, анксиозности и раздражљивог понашања.
Преузмите андроид апликацију.