Мајонез и кечап заузимају посебно место у кулинарству као омиљени додаци сендвичима, салатама и роштиљу. Међутим, стручњаци упозоравају да ове намирнице, иако популарне, могу бити веома штетне по здравље.
Мајонез
Tрадиционални мајонез, који се прави од јаја и уља, има висок садржај засићених масти. Ове масти могу повећати ниво холестерола у крви и довести до зачепљења артерија. Конзумирање мајонеза може да оптерети јетру, која се бори да филтрира вишак масти и токсина. Иако је мајонез на бази здравијих уља, попут маслиновог уља, боља алтернатива, ипак је кључно да га једете умерено.
Кечап
С друге стране, кечап је често пун шећера, посебно у облику кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе. Прекомерна конзумација кечапа може допринети развоју инсулинске резистенције и дебљању.
Ове последице могу озбиљно да утичу на здравље срца и крвних судова, па је кечап још један од зачина који треба конзумирати са опрезом.
Није лоше направити ни домаћи кечап и мајонез код куће.
Оба соса су често присутна у свакодневној исхрани, али стручњаци истичу важност умерености и пажљивог одабира. За здравију исхрану препоручује се коришћење природних алтернатива или сосева са смањеним садржајем шећера и масти. С обзиром на то колико су популарни мајонез и кечап, важно је бити свестан њихових потенцијално штетних ефеката. Увек је боље изабрати нискокалоричне, нутритивно богате алтернативе за одржавање здравља.
U jaja za doručak uvek dodajte i ovu namirnicu: Topi salo a probava radi kao sat
Преузмите андроид апликацију.