Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Ове бање у околини Новог Сада морате да посетите

Нови Сад као град сам по себи има прелепа места за релаксацију и одмор, али понекад човек просто жели да бар на кратко побегне из града и гужве и одмор пронађе негде у природи, или мање насељеним местима. Управо су бање прави избор за релаксацију и потпуни одмор, а у околини Новог Сада их заиста има много, а ми ћемо вам издвојити неколико, најпознатијих.
Фото: Wikimedia commons
 Бања Врдник

Најближа Новом Саду, ова бања је прелепа оаза мира на шумовитим падинама Фрушке Горе. До ње се из града стиже за свега пола сата. Прави драгуљ природе, ушушкана је у предивном окружењу на свега 240 метара надморске висине, а основне одлике су умерена клима и термални извор. Идеална је за бобравак у било које доба године.

Уколико се запутите у Врдник, знајте да је то име које је први пут поменуто пре више од девет векова – у питању је била одбрамбена тврђава за заштиту од непријатеља и склониште. Од ње је данас очуван један део, чувена Врдничка кула, коју свакако треба посетити ако се одлучите за одмор и рехабилитацију у овој Бањи.

Оно што подједнако радује одрасле и децу јесу – базени. У бањи Врдник, у Хотелу Термал, можете се купати у чак шест базена, од којих издвајамо један олимпијски, а ту су и дечји отворени и други затворени базени овог комплекса. Сви су у близини термалног извора због чега одржавају сталну пријатну температуру од преко тридесет степени.

Благотворном водом овде се лече реума, кичма, мигрена, неуролошке сметње, гинеколошке болести. Специјална болница Термал нуди и врхунске релаксационе садржаје –  тепидаријум, сауну, фитнес центар, разне масаже.

Бања Јунаковић

Смештена на рубу истоимене парк шуме, недалеко од Апатина, Бања Јунаковић налази се на 94 км од Новог Сада. У њој се примењују терапије лековитом водом индиковане за реуматске, неурлошке и гинеколошке болести. Бања има одличан комплекс који обухвата више отворених базена, водени тобоган, скакаоницу, масажере. Ту су и затворени базен, сауне, разне масаже, теретана, бројни спортски терени као и врхунска куглана са 8 стаза.

Лепо уређена Стаза здравља, идеална је за шетњу кроз раскошну парковску шуму храстова и багремова. У близини се налази и чувени Апатински рит, део Специјалног резервата природе Горње Подунавље.

Бања Палић
Фото: Wikimedia Commons/Ванилица

Још једна војвођанска бања, удаљена нешто више од 100 км од Новог Сада, лежи на обали језера. Палић је несумњиво један од носилаца туризма Војводине и Србије. А како и не би био, кад толико тога несебично пружа сваком ко овуда дође и прође.

Термалном водом из језера и језерским муљем овде се успешно лече реуматска, дерматолошка и нервна обољења, као и болести дигестивног тракта. У бањском парку природе расте најразноврсније дрвеће и грмље, а у њему се налазе Зоолошки врт и Ботаничка башта. Ту можете видети преко 60 врста животиња и око 260 врста биљки.

На Палићком језеру уживаће љубитељи купања и водених спортова. Језеро има чак 3 уређене плаже на којима се могу изнајмити реквизити за водене спортове, а у њему живи разнолик рибљи свет, што погодује риболовцима. Недалеко од Палића налазе се Лудошко језеро и Селевењске пустаре, станишта многих биљних и животињских врста.

Најбољи провод пронаћи ћете на чардама и салашима, где уз звуке виолине и тамбуре можете кушати најукусније специјалитете по којима је овај крај надалеко чувен и уживати испијајући домаћа вина врхунског квалитета. Уколико само желите одмор и окрепљење, највише ће вам пријати wеллнесс и сап програми доступни у неколико хотела.

Бања Русанда

У Банату, на 60 км од Новог Сада, налази се специјална болница за рехабилитацију „Русанда“  на обали највећег сланог језера у Србији, у једином шумоликом парку у Банату, богатом флором и фауном.

Од давнина се препричавају легенде о лековитости русандског блата. Управо ту, на обали језера, а у таквом прелепом пејзажу далеке 1867. године је створено лечилиште, које је прерасло у данашњу Специјалну болницу за рехабилитацију „Русанда“ из Меленаца. Лековитост русандског блата, односно пелоида је први пут потврђена у Царској академији у Бечу, а очувана је до дана данашњег.

У Бањи се буди уз пој птица, шета по парку и међу цветним лејама уз шум фонтана или медитира и опушта уз сунцем позлаћену површину језера и препушта бризи стручног, посвећеног и љубазног особља и ужива у песмама тамбураша, локалном фолклору и изврсној храни, специфичној за поднебље.

Специјална болница за рехабилитацију „Русанда“ отворена је за све госте којима нуди тепидаријум, термо кабину, затворени базен, разне врсте масажа и релаксационих вежби.

Бања Кањижа
Фото: www.banjakanjiza.rs

До градића Кањиже у северном Банату, смештеном на реци Тиси, потребно је око сат и по вожње из Новог Сада. Балнеолошки центар смештен је у Народном парку, недалеко од обале Тисе. У њему се примењују терапије које пријају особама оболелим од болести локомоторног апарата, нервних и гинеколошких обољења и болести стомака и црева. Осим медицинских третмана, комплекс нуди најразноврсније спортске и релаксирајуће садржаје – базене, сауну, спортске терене.

У велнес центру уживаћете у врхунској релаксацији, термоарома терапији, чокоминт третману, третману алгама, разним врстама масаже. Туристичку понуду бање употпуњују јако добри смештајни капацитети.

А река Тиса код Кањиже је једна сасвим посебна прича. Посебност јој даје инсект Тиски цвет, који приређује тзв. „Цветање тисе“ – јединствен природни феномен. Ларве овог инсекта налазе се у речном муљу. У јуну сваке године из њих “процвета” читава површина реке. Овај очаравајући, незабораван призор привлачи огромну пажњу љубитеља природе, којих је из године у годину све више.

Šta se voli u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.