Почетна > Србија
Србија

Овако се живело у каменом добу: Србија добија јединствен археолошки парк у Ужицу (ФОТО)

Грађевински радови на изградњи неолитског насеља и успостављању Археолошког парка на отвореном „СтаПАРК“ у клисури реке Ђетиње улазе у завршну фазу. Пројекат „Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – NeoLIFE“ заједно реализују Град Ужице, Град Тузла, Средња уметничка школа Ужице и Општина Милићи. Вредност пројекта је око 600 хиљада евра.
Фото: PrtSc/RINA

Према речима градоначелнице Ужица Јелене Раковић Радивојевић пројекат ће довести до унапређења културолошког идентитета, као и културолошке баштине два прекогранична подручја Србије и БиХ, и један добар наставак сарадње између Златиборског округа и Тузланског кантона, односно градова Ужица и Тузле.

„Археолошки парк је требао да буде реализован крајем априла, али због епидемиолошке ситуације везане за корона вирус рок за завршетак радова је продужен и очекујемо да ће за 30 дана радови бити завршени. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, кроз Програм прекограничне сарадње Србије и БиХ и подразумева изградњу једног археолошког парка у доба неолита, налази се у кањону реке Ђетиње, 7 км од града. Ово је једна потпуно нова туристичка дестинација која ће посетиоцима понудити и низ различитих едукативних радионица где ће моћи да виде како је живео нелитски човек.“

Фото: PrtSc/RINA

Археолог Ана Ђуричић истакла је да је овај археолошки парк на отвореном добар пример археопарка који се ради „онако како треба“:

„Уложена су велика средстава у овај парк и ово све има одлику правих кућа и биће идеално место за едукацију становништва како би људи схватили како је било живети у неолиту, у тим кућама, како је било користити пећи, правити керамику. Овакви паркови су прилика да се стекне увид у целокупан живот у неолиту, све је новина за нас, до сада нисмо радили овако нешто и задовољни смо како је све испало.“

Менаџерка пројекта Снежана Милисављевић навела је да је било доста изазова приликом реализације пројекта, да је све то превазиђено и да се данас у неолитском парку налазе људи која раде завршне радове.

„Уверени смо да ће заједно са осталим атракцијама у клисури реке Ђетиње ово бити сегмент и разлог због чега ће многи туристи посетити Ужице, као и због чега ће сви Ужичани пре свега доћи у клисуру и посетити први археолошки парк на отвореном овог типа. Град Ужице, Регионална развојна агенција Златибор, Уметничка школа и сви партнери на овој и сличним иницијативама у клисури реке Ђетиње ће потпуно спремно дочекати април месец, јер је у плану да се од априла до октобра месеца примају посетиоци у археолошки парк на отвореном.“
Фото: PrtSc/RINA

Милисављевићева је навела да је парк грађен од природних материјала са територије Златиборског округа, глина је из Злакусе, ражана слама из Акмачића код Нове Вароши, а како наводи и већина мајстора је из овог краја.

„Од самог почетка смо у сарадњи са људима са Филозофског факултета са катедре за археологију, са Археолошким институтом, трудимо се сву стручну јавност са територије Србије да активирамо, повезали смо се и са Европском мрежом археолошких паркова на отвореном, учестовали смо на њиховим радионицама онлине, били позивани на њихове семинаре, презентовали ово што имамо. Створена је платформа за међународну сарадњу, надамо се и да ћемо бити домаћин камповима где ће људи из читаве Европе долазити, млади археолози, али и они који то нису. Град Ужице нуди и својим ученицима стручну праксу кроз све ове иницијативе које имамо. Овде долазе деца из Уметничке школе који као део стручне праксе могу да се конкретно упознају са оним што уче у школи“ – истиче Милисављевић.

Пројекат Изградње Археолошког парка суфинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (ИПАИИ). Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).

Najhrabriji podvig Drugog srpskog ustanka: Cela vojska se razbežala, ali je Tanasko ostao sam da brani topove od Turaka!

Преузмите андроид апликацију.