Иако се палента најчешће припрема као кремасти прилог, овог пута је обликујемо као помфрит. Како – сазнајте у наставку текста.
Састојци:
160 г кукурузне паленте
470 мл воде
1 чешањ белог лука
2 кашичице мајчине душице
1 кашичица рузмарина
45 г ренданог пармезана
со, количина по укусу
3 кашичице маслиновог уља
Прелив:
1 чешањ белог лука
3 кашике отопљеног путера
2 кашике свежег босиљка, насецканог
1 кашика свежег оригана, насецканог
Припрема:
У шерпи средње величине загрејте воду, па кад проври додајте кукурузну паленту, бели лук, мајчину душицу, рузмарин, рендани пармезан и со.
Мешајте док палента не постане мекана и густа, отприлике 5 минута. Склоните с ватре, поклопите и оставите 5 минута.
Плех димензија 20 x 20 цм обложите папиром за печење и у њега излијте паленту. Равномерно је распоредите у једном слоју. Ставите у замрзивач на 20 минута.
Загрејте рерну на 220 степени. Опрезно извадите паленту и изрежите је у облику помфрита.
Нарезану паленту сложите на папир за печење и прелијте маслиновим уљем, па је додатно зачините.
Пеците 15 минута, извадите из рерне, опрезно преокрените прутиће, па пеците још 15 до 20 минута или док не постану хрскави.
Припрема прелива:
Наведене састојке за прелив сједините и добро умутите, па прелијте “кромпириће”.
Преузмите андроид апликацију.