Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Овако ће изгледати нова зграда СКЦ Нови Сад

Сигурно не први, али највећи изазов у градњи нове зграде Студентског културног центра савладан је у протеклом периоду када је “издигнута из темеља” обзиром на то да се гради у близини Дунава где је тло пуно подземних вода.
Фото: СКЦ Нови Сад, Златко Чонкаш

План је да ова модерна зграда на нешто мање од 3.500 метара квадратних (3459.36) отвори своја врата за запослене и све посетиоце идуће године, када ће Студентски културни центар прославити 30 година постојања.

Саставни део Универзитетског комплекса

Реч је о двоспратници са подземним паркингом која се гради на месту мале мензе у Кампусу, недалеко од Ђачког игралишта. Вредност радова је 642 милиона динара.

Укупна површина парцеле је 938м2. Парцела се налази у обухвату Плана детаљне регулације Универзитетског комплекса у Новом Саду.

Пешке ће се до објекта долазити и са пешачке стазе која ће бити формирана управно на Владимира Перића Валтера, а између будућег СКЦ и зграде ПМФ-а.

Планирано је да подрумска етажа буде површине 937.20м2 (бруто површина). У подрум ће бити смештена гаража са 24 паркинг места и техничке просторије.

Приземље објекта је подигнуто у односу на коту тротоара и може му се приступити са два улаза: главни (јавни) на коти 0.15м и помоћни (за запослене и извођаче) на коти 0.90м.

Мултифункционална сала биће предвиђена за разне врсте догађаја

Предвиђено је да се преко главног улаза приступа холу који има функцију предпростора мултифункционалне сале, такође у приземље тог дела објекта је смештена билетарница – портирница, санитарни блок и главно степениште објекта. Хол је пројектован тако да се са северне фасаде може остварити директан приступ спољашњем простору.

Излази се отварају само у случају већег броја посетилаца (нпр концерти, представе). Мултифункционална сала се својом висином протеже кроз две етаже (приземље и први спрат) и заузима 410 квадратних метара.

Планирано је да будуће седиште Студентског културног центра буде подељено у три целине које ће бити прилагођене типу корисника и то административни блок у ком ће бити смештене канцеларије управе СКЦ-а и пратећи садржаји, затим клуб – простор предвиђен за одмор запослених и гостију, галеријски простор предвиђен за изложбе, сликарске и вајарске поставке…), као и мултифункционална концертна сала.

Први спрат има светлу висину од 3.00м (од пода до спуштеног плафона). Преко главног степеништа приступа се мањем холском простору који служи као предпростор мултифункционалне галерије (предвиђена је за мање изложбе, као и за музичке и глумачке пробе) која заузима 112 квадратних метара.

У другом делу објекта смештена је просторија за извођаче, организована као дневна соба са простором за одмор, чајном кухињом и купатилом (укупна површина овог простора је 50м2).

Преко степеништа се остварује веза са бином, тако да извођачи имају несметан пролаз у току представа, концерата… У том делу објекта смештене су две свлачионице са купатилима.

Један део првог спрата изнад сале је пројектован за сервер собу, кабине за симултани превод, као и просторију за контролу светла и тона. Те просторије су смештене тако да су усмерене ка централном делу бине.

Галерија на преко 100 квадрата красиће други спрат

Други спрат се може поделити на две целине; прва је административни део Студентског културног центра, а друга је организована као заједнички простор.

Заједничким просторима се сматра клуб СКЦНС који је смештен у наставку главног степеништа и протеже се целом ширином објекта. Намењен је за одмор запослених и гостију Студентског културног центра.

Из овог простора приступа се галерији од 116 квадратних метара која је смештена у централни део објекта и служи за сликарске и вајарске изложбе и радионице. Галерија је осветљена кровним прозорима (куполама).

На другом спрату пројектована је проходна кровна тераса као наставак простора клуба СКЦНС.

Према речима директора Студентског културног центра, Обрада Шкрбића, нови објекат ће омогућити још већу сарадњу са студентима, али и одржавање важних културних и уметничких догађаја у нашем граду, а захваљујући Покрајинском секретаријату за образовање, ресорном Министарству, као и са Граду Новом Саду.

„Обзиром на то да ће нова зграда бити смештена у самом срцу Универзитетског кампуса, то ће нам омогућити још већу сарадњу са студентима, иако је та сарадња већ на изузетном нивоу са бројним факултетима“, рекао је директор Студентског културног центра.

Нова зграда донеће и потребе за новим кадром

Како за каже Шкрбић, већи број програма и дешавања у новом објекту довешће несумњиво и до потребе за готово дупло већим бројем чланова већ успешног тима од 19 људи који данас чине Студентски културни центар.

„Најмање још 19 људи требаће нам када нови објекат буде готов и заживе сви програми и дешавања у њему. Градња изузетно брзо напредује, а ми је пратимо и обилазимо градилиште врло често. Верујте да сваки пут приметимо нешто ново“, каже директор СКЦ.

Према његовим речима, највећи посао је био изаћи из темеља, обзиром на то да се ради о земљишту са подземним водама, али је то брзо и успешно превазиђено.

Поред тога, тим архитеката који су радили на пројектовању слушали су пажљиво потребе и жеље запослених у овој установи, како би нови простор био што функционалнији.

„Град Нови Сад ће добити још једну мултифункционалну концертно-позоришну дворану са око 200 седећих места која ће моћи да се повуку. Тиме ћемо имати могућност да понудимо нашим посетиоцима низ знатно другачијих програма него што је то карактеристично за Фабрику, која остаје аутентична“, рекао је Шкрбић, подсећајући на то да је и зграда култне Фабрике обновљена и прилагођена бројним програмима и дешавањима на које су Новосађани навикли.

Vodič za smeštaj i ishranu studenata za školsku 2022/23. godinu

 

Преузмите андроид апликацију.