Першун је један од најчешће коришћених зачина у нашим кухињама. Без обзира да ли се додаје у супе, чорбе, месо или салате, першун не само да побољшава укус хране, већ има и бројне здравствене предности.

Међутим, један од најчешћих проблема са овом биљком је тај што брзо губи свежину, посебно ако се чува у фрижидеру без одговарајуће припреме.
Ако нисте љубитељ замрзавања и више волите да користите свеж першун у свакодневној кухињи, постоји веома једноставан и ефикасан начин да продужите његов рок трајања и сачувате свежину, арому и боју до месец дана.
За почетак, потребно је правилно очистити першун.
Сипајте хладну воду у већу посуду и додајте једну кашику соде бикарбоне.
Умочите першун у ову смесу и лагано га оперите. Сода бикарбона ће помоћи у уклањању прљавштине и остатака пестицида без оштећења лишћа.
Након тога, припремите даску за сечење тако што ћете је попрскати са мало сирћета и обрисати чистом крпом.
Ово је користан корак како бисте осигурали да је даска дезинфикована пре сецкања свежег першуна.
Равномерно распоредите сецкани першун и ставите га у чисту стаклену теглу. На дно тегле ставите слој папирног убруса како бисте упили вишак влаге и тако спречили труљење листова першуна.
Затворите теглу поклопцем и чувајте је у фрижидеру. На овај начин, першун може остати свеж и до четири недеље, задржавајући свој мирис, боју и укус.
Разлике између кухињске соли и морске соли? Да ли је морска со здравија?
Преузмите андроид апликацију.