Почетна > Србија
Србија

Овације за филм Олуја на премијери у Београду

Филм „Олуја“ редитеља и сценаристе Милоша Радуновића синоћ је заслужио вишеминутне овације на премијери у испуњеној великој дворани МТС дворане у Београду.
олуја
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Посетиоцима у МТС дворани после пројекције поклонили су се уз Радуновића и други многобројни чланови филмске екипе у којој су били глумци Јово Максић, Златан Видовић, Марија Микић, Марко Баћевић и други.

Премијери потресне филмске приче о прогону 250.000 крајишких Срба са својих вековних огњишта 1995. године присуствала је и премијерка Србије Ана Брнабић са члановима владе.

Од министара присутни су били Горан Весић, Маја Гојковић, Дарја Кисић, Милош Вучевић, Даница Грујичић и други, као и изасланица председника Србије Сузана Пауновић.

Премијери је присуствовао и директор документационог центра Веритас Саво Штрбац.

„Стварно сам се трудио да не правим бруталан филм. Ово је филм о људској тузи. Нисмо се бавили политиком. Пратимо четири породице несрећне, без политичких конотација. Рат је зло“, рекао је Радуновић новинарима пре приказивања.

„Олуја“ је настала на основу сведочења неколицине учесника догађаја, пада Републике Српске Крајине и протеривања српског становништва у истоименој хрватакој војној акцији.

Радуновић је рекао да је снимио „тужан и мучан филм“ после чијег гледања нико не би требало више да зарати.

„Не бих пожелео никоме да се ово понови икад више. Поготово не нама“, додао је редитељ.

У филму Илија (Максић) у жељи да спречи даље нападе на село, где је замало остао без сина Петра, формира диверзантску јединицу са циљем да уништи непријатељско гнездо.

Радња се преплиће са судбином Браце (Давор Јањић 1969-2022), који је навикао да све плаћа и поткупљује, па чак и људски образ, али у току „Олује“ доживљава снажан преокрет, а посебан печат причи даје осветничка мисија Данета (Видовић).

У филмовима играју и Новак Билбија, Љубиша Милишић, Јелена Човић, Милица Станковић, Иван Вујић, Јаков Јевтовић и други.

Видовић је новинарима на црвеном тепиху рекао да је екипа радила верујући у филм, да раде „нешто јако значајно, истинито, поштено и потребно“.

У „Олуји“ је имао посебну, двоструку улогу, тумачећи ликове двојице браће близанаца свештеника и војника.

„То су два човека дијаметрално различита у карактерним особинама, али обојици је циљ правда, то је линија која их повезује“, рекао је глумац.

Према његовим речима, „рат је велико зло, које никад не треба да дозволимо да се деси, свако друго решење је боље“.

„Колатерална штета су мали људи који имају само име и презиме, своје породице и земљу, обичаје. Бивају увучени у ковитлац ратних несрећа и највише страдају. Ови који то изазвају на време се склоне“, оценио је Видовић.

Баћовић је оценио да је „овај филм неминовно морао да се догоди, трагедија је огромна – 250.000 људи!“

„Питање је било само да неко од те теме направи добру причу. Милош је то успео да направи. Сценарио је одличан“, оценио је Баћовић.

Филм „Олуја“ је радила „Омега продукција“ под покровитељством Телекома Србије, а Радуновићево остварење је вечерас имало и три распродате пројекције у Синеплексу шопинг центра „Галерија“.

Редовна биоскопска дистрибуција филма почиње од 19. јануара, а публику очекује и телевизијска серија од 12 епизода која ће бити емитована за неколико месеци.

Vučić u Davosu prisustvovao panelu De Kroa i prijemu kralja i kraljice Belgije

Преузмите андроид апликацију.