Многи посетиоци ресторана који красе наше просторе, остану у чуду када прочитају да се за десерт служи “шомлои галушка”. Већина њих не зна да се иза овог имена крије богата фузија укуса.
Легенда каже да је овај колач настао у Мађарској области Сомло, а мотив је била љубав.
Желећи да импресионира своју изабраницу, давне 1956. године, Карољ Голерич, главни конобар легендарног ресторана “Гундел” у Будимпешти, од састојака које је нашао у кухињи на брзину је смислио десерт – пишкоте са чоколадним и ванила преливом, румом, сувим грожђем и шлагом.
Чињеница је да најлепше ствари настају из љубави, па није ни чудо што је дама била и више него одушевљена, али и многи други дегустатори после ње.
И сам очаран идејом, рецепт је почео да усавршава ресторански посластичар Сеч Бела. Стрпљиво је тражио меру за десерт, који се вадио кашиком и декорисао шлагом.
Како је на први поглед изгледао као планински венац под снегом, Сеч је посластицу назвао “шомлои галушка” (венац под снегом), по брдима Шомло у близини Балатона, крају који је познат по добрим винима и занимљивим кулинарским специјалитетима.
Када се овај специјалитет појавио на сајму у Бриселу, освојио је прву награду. Тако је, као “мађарски омиљени колач”, како је преведен на енглески, ушао у целу Европу.
Док у наше крајеве ова посластица стиже тако што је један кувар, знајући оригиналан рецепт, открио тајну посластичарима у “Малој гостиони” на Палићу.
Преузмите андроид апликацију.