Почетна > Србија
Свет Србија

Ова компанија данас прославља 25. рођендан – Ево шта су Срби највише гуглали 5 година уназад

Најпознатија компанија специјализована за интернет претраге, Гугл, данас прославља 25 година од оснивања. Првобитни Гугл су основали Лари Пејџ и Сергеј Брин док су били студенти на Универзитету Станфорд и првобитно је носио назив – Гоогол. Међутим уносећи у базу података googol.com, је већ било заузето име. Иначе, googol је математички назив за број један, иза којег стоји низ од 100 нула.
Фото: Pexels

Гуглова прва јавна продаја акција одржала се 19. августа 2004. подижући вредност компаније са 1,67 милијарди америчких долара на 23 милијарде долара.

Раст и развој компаније

Гугл је 2007. године покренуо Гугл премијум апликације, софтвер пакет за предузећа који садржи е-пошту, инстант поруке, календар, рад са документима, као и програм за рад са табелама.

Од 2014. године, у Србији је доступан Google Street View сервис. На тај начин, корисници могу виртуелно да прошетају улицама Београда, Ниша и Новога Сада, као и да лакше да пронађу одређене локације.

Свакодневно, ова компанија ради на новинама како би олакшала корисницима сурфовање по интернету.

Фото: PrtSc
У Србији према подацима до сада најтраженији су били спортски догађаји

Према подацима из 2018. године, грађани Србије су највише гуглали ријалити и серијске програме, као и спортске догађаје.

У 2019. години, грађани Србије су највише гуглали ријалити шоу “Задругу”, пад Берлинског зида, фудбалску утакмицу Србија – Португал и FIBA World Cup.

У јеку пандемије корона вирусом, најтраженији појам у 2020. години био је Google Classroom. Након овог, најтраженији појмови су били корона вирус, НБА утакмица, избори у Америци…

У 2021. години, грађани Србије су на Гугл претраживачу најчешће претраживали актуелне догађаје, познате спортисткиње и спортисте, као и телевизијске програме. На врху листе најпретраживанијих спортиста и спортисткиња нашли су се Новак Ђоковић, Милица Мандић и Кристијан Ериксен.

У 2022. години, најпретраживанији појмови били су Новак Ђоковић, Украјина, Избори 2022, Светско првенство 2022, Констракта, Еуробаскет 2022, Матеј Периш, Тома Здравковић, Ксенија Вучић, и Задруга 5.

У децембру, гугл ће избацити нову листу најтраженијих појмова у 2023. години.

 

Преузмите андроид апликацију.