Почетна > Србија
Србија

Отворено прво рециклажно двориште у Србији

У оквиру иницијативе „За нула отпада у Сремској Митровици“ данас је отворено прво рециклажно двориште у Србији, у којем је грађанима омогућено потпуно бесплатно одлагање кабастог отпада у осам специјалних контејнера.
Фото: Танјуг/ВОЈНЕТ/Александра Плавшић

Захваљујући поменутом рециклажном дворишту, које представља значајан корак у борби за очување животне средине, очекује се смањење дивљих депонија у граду за 80 одсто, а грађане ће обрадовати и смањење рачуна за комуналне услуге.

Поменута иницијатива покренута је од стране ЈКП Комуналије, а прошле године победила је на конкурсу у оквиру пројекта „Алтернативно финансирање и донације за локалне заједнице у Србији“ на НАЛЕД-овој платформи за донације.

Велику финансијску подршку за поменути пројекат пружила је компанија Бритисх Америцан Тобацо, чланица НАЛЕД-а, која је за ову прилику издвојила 1,18 милиона динара.

„У фокусу свих активности наше кампање је заштита животне средине и стварање бољих услова за живот и рад у локалној заједници. Оно што је јако важно то је да смо у овом пројекту сарађивали са институцијама Владе Србије, са НАЛЕД-ом и локалном самоуправом која је препознала потребу за оваквим пројектом. Све што БАТ ради своди се на стварање одрживости“, рекао је менаџер регулаторних послова у компанији БАТ Драган Пенезић.

Фото: Танјуг/ВОЈНЕТ/Александра Плавшић
Он је казао да је рециклажа као један од најбитнијих елемената те одрживости управо препозната овим пројектом.

Пенезић је изразио задовољство што ће од Рециклажног дворишта локална заједница имати велику корист.

Представници НАЛЕД-а су, такође, истакли значај рециклажног дворишта.

„Заштита животне средине је један од стратешких реформских приоритета и заједно с партнерима радимо на унапређењу прикупљања и рециклаже амбалажног отпада, отпада од стакла и хране, употребљених батерија и сијалица и електричног и електронског отпада. Са рециклажним двориштем око 19.000 домаћинстава из Сремске Митровице добило је прилику да активно учествује у рециклажи“, истакао је директор Одељења за одрживи развој у НАЛЕД-у Слободан Крстовић.

Рециклажно двориште отворено је тачно у подне пригодном свечаношћу.

Портпарол ЈКП „Комуналије“ Тамара Милковић рекла је да је то велики пројекат који ће значити спас за Сремску Митровицу, због проблема са малим дивљим депонијама које су се стварале у стамбеним насељима поред контејнера.

„Грађани нису имали могућност да правилно одлажу кабасти отпад. Управо због тога смо направили пројекат и добили дивне сараднике, спонзоре и донаторе који су нам омогућили да коначно постанемо град без отпада“, истакла је она.

 

Преузмите андроид апликацију.