Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Културна сцена Нови Сад

Отворено 69. Стеријино позорје: Седам представа у такмичарском делу, велику пажњу привукло “Било једном у Новом Саду” Андраша Урбана

На репертоару ће се наћи и адаптација драме „Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878“ Албине Подградске, из друге половине деветнаестог века, која је овом приликом први пут изведена у Народном позоришту у Суботици, у режији Анђелке Николић.
Фото: PrtSc

Нови Сад је традиционални домаћин 69. Стеријиног позорја до 3. јуна, а у жирију су се ове године нашли Дејан Средојевић, Марта Береш, Ирена Поповић Драговић, Дуђан Љуштина, Јанко Љумовић.

У такмичарској селекцији нашло се седам представа, док ће у међународној селекцији публика моћи да погледа три представе.

Укључено је и ново читање бајковите и архетипске драме Милене Марковић „Брод за лутке“, у необично естетизованом, поетском виђењу Кокана Младеновића, на сцени у Битољу. И на крају, али свакако не најмање важно, у Такмичарском програму биће изведена и нова драматизација Селенићевог романа „Очеви и оци“ Кате Ђармати (Народно позориште у Београду), у такође истраживачкој, постдрамској форми редитеља Вељка Мићуновића, којом се траже савремени и свевремени одговори на питања о генерацијским сукобима и наслеђу (ратне) прошлости.

Отварању је присуствовао градоначелник Милан Ђурић, као и проф. др Весна Туркулов.

-У Српском народном позоришту свечно је отворено 69. Стеријно позорје! И ове године Позорје је окупило бројне угледне критичаре, глумце, редитеље, културне посленике из земље и региона. Свим посетиоцима и учесницима желим да уживају у још једном чувеном фестивалу домаћег драмског текста, у нашем Новом Саду- написао је Ђурић на свом профилу.

Градска концертна дворана: Бајићеви ученици, студенти Академије и оркестар Камерата сутра ће ујединити своје гласове и звуке

Преузмите андроид апликацију.