Почетна > Бизнис
Бизнис

Отворени дани осигурања; Табаковић: Делатност са узлазном путањом пословања

На Златибору су почели 6. Српски дани осигурања који се одржавају под слоганом „Није све у своје време, већ све у твоје време“, а отварајући скуп гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић истакла је да су се претходних десет година сви кључни показатиљи пословања делатности осигурања кретали узлазном путањом.
осигурања
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Претходних десет година је деценија стабилног раста. Сви кључни показатиљи пословања делатности осигурања кретали су се узлазном путањом, а нашим мерама обезбедили смо стабилне и предвидиве услове пословања на тржишту“, рекла је Табаковић.

Она је навела да су износи капитала, укупне имовине, техничких резерви и премије животних осигурања више него удвостучени. Што је утицало и на позитиван тренд премије осигурања по становнику (са 77 на 149 евра). Као и учешћа премије осигурања у Бруто домаћем производу (са 1,6 на 1,9 одсто).

Такође, навела је гувернерка, укупна премија осигурања повећана је са 61,5 милијарди динара у 2012. години на 119,4 милијарде динара у 2021. години, а премија животних осигурања са 11,9 милијарди динара на 27,1 милијарду динара, износ решених штета је удвостручен – са 27 на 56,8 милијарди динара.

Prihod Telekom Srbije u 2022. biće veći od 1,5 milijardi

 

Преузмите андроид апликацију.