Почетна > Србија
Србија

Отворена нова писта на београдском аеродрому „Никола Тесла“ (ФОТО)

Нова полетно-слетна писта на београдском аеродрому „Никола Тесла“ отвара се данас у присуству председника Србије Александра Вучића.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Изграђена је друга полетно-слетна стаза, дужине 3.500 метара, која ће служити као главна писта током предстојеће реконструкције постојеће писте.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Нова писта је једна од највећих инвестиција на београдском аеродрому и замениће постојећу, која ће ускоро бити ремонтована.

Када се заврши њена реконструкција, уметнута полетно-слетна стаза постаће паралелна рулна стаза и служиће као писта по потреби, у случају да главна не може да се користи.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Отварању писте присуствују и генерални директор београдског аеродрома Франсоа Беризо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Представници медија имаће јединствену прилику да током обиласка забележе слетања авиона на новоизграђену писту.

Оперативни капацитети аеродорма биће увећани у првој половини 2024. године.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Компанија „Belgrade Airport“ чланица, мреже аеродрома „Vinci Airports“, отворила је другу полетно-слетно стазу чиме ће се осигурати несметано одвијање саобраћаја у току радова.

У оквиру пројекта модернизација аеродрома компанија „Vinci Airports“ ће извести опсежну реконструкцију постојеће полетно-слетне стазе београдског аеродрома први пут од изградње аеродрома 1962. године.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Радови су почели средином марта 2020. године, дужина нове писте износе 3.500 метара, 100 метара дуже од постојеће, укупне површине од око 210.000 метара квадратних.

Пројектована је у складу са најновијим стандардима у погледу капацитета, оптерећења и коришћених материјала, омогућава опслугу свих категорија ваздухоплова.

Нова главна писта опремљена је системом за слетање при условима смањене видљивости, а пројекат укључује и изградњу припадајућих маневарских површина и четири рулне стазе, док ће постојеће три бити реконструисане.

„Пуштањем у рад нове писте, уз проширење и модернизацију терминала, паркинга, приступних саобраћајница и маневарских површина, значајно увећавамо капацитете београдског аеродрома. Спремни дочекујемо период опоравка саобраћаја и пројектовани раст, уз фокус на наш циљ да омогућимо да аеродром ‘Никола Тесла’ може да опслужи 15 милииона путника годишње до краја периода трајања концесије“, изјавио је Беризо.

Очекује се да комплетна реконструкција нове писте буде завршена у првој половини 2024. године, након чега ће новоизграђена писта остати у употреби као паралелна рулна стаза и као алтернативна писта у случају потребе.

Све ово довешће до повећања капацитета аеродрома „Никола Тесла“, односно оптималан број слетања и полетања по сату, као и њихову бржу и ефикасну опслугу што ће осиграти неопходну оперативну флексибилност.

RHMZ: Upozorenje na lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom i gradom

Преузмите андроид апликацију.