Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Oтворена манифестација Међународни дани енергетике и инвестиција

Манифестацију „Међународни дани енергетике и инвестиција“ која ће бити одржана у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, 2. и 3. новембра, данас је свечано отворио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.
Фото: Новосадски сајам

Том приликом он је нагласио да тренутно нема важније теме од енергетске одрживости с обзиром на глобалну кризу са којом је суочен свет.

„Град са стабилним финансијама, које су резултат домаћинског управљања буџетом, ће штедњом, стратешким планирањем и одабиром приоритета, настојати да правилно одговори свим изазовима и да задржи развојни карактер политике коју спроводи. На овој приредби представићемо досадашња и будућа улагања у области унапређења енергетске ефикасности и употребе система са обновљивим изворима енергије, како у колетивној станоградњи и породичним кућама, тако и у јавним зградама из надлежности Града Новог Сада“, почео је излагање градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Фото: Новосадски сајам

Заинтересовани ће моћи да се информишу на који начин могу да конкуришу за доделу бесповратних средстава за унапређење енергетске ефикасности и то за замену столарије, инсталирање котлова и пећи на еколошки прихватљиве енергенте, као и за уградњу топлотних пумпи, соларних колектора и соларних панела.

„За реализацију мера енергетске ефикасности у 2022. години опредељена су средства у износу од преко 155 милиона динара, од чега је 94 милиона из буџета Града, а 61 милион из буџета Републике, преко Министарства рударства и енергетике, по основу Јавних конкурса. У 2023. години већ смо испланирали 80 милиона динара за даљу подршку грађанима за примену мера енергетске ефикасности“, нагласио Ђурић.

Манифестацију „Међународни дани енергетике и инвестиција“ Новосадски сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Удружења Обновљи извори енергије, а Град партнер је Град Нови Сад.

Присутнима на отварању такође су се обратили генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и заменик покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Зоран Тасић.

Како се могло чути, теме које ће бити у фокусу током сајамске приредбе су обновљиви извори енергије, употреба соларне енергије, стање у ветроиндустрији и друга актуелна питања из области јавних политика, регулативе и финансирања. Учесници панела су представници републичких и покрајинских органа, локалних самоуправа, Агенције за енергетику Републике Србије, Електромреже Србије, USAID пројекта „Боља енергија“, Европске банке за обнову и развој, новосадског Факултета техничких наука, као и топлана, банки и компанија из области енергетике.

Градоначелник Милан Ђурић посетио је и Сајам запошљавања у аули Новосадског сајма, који заједнички организују Град Нови Сад и Национална служба за запошљавање, филијала Нови Сад.

„Сајмови запошљавања су важна мера активне политике запошљавања којом се омогућује непосредан контакт већег броја послодаваца и лица која траже запослење. На данашњем Сајму 53 послодавца је понудило 1100 слободних радних места. Извештаји са досадашњих сајмова показују да се у периоду од три до шест месеци након одржаног сајма запосли свако четврто незапослено лице које је успоставило непосредни контакт са послодавцима“, рекао је градоначелник Милан Ђурић и нагласио да због успешног привлачења инвестиција, Нови Сад данас има историјски најмању стопу незапослености.

Покрајинска влада именовала новог директора Фонда за избегла и расељена лица

Преузмите андроид апликацију.