Почетна > Србија
Србија

Отворена манифестација „Дани Српске у Србији“

У Народном позоришту у Београду отворена је манифестација „Дани Српске у Србији“.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је како је та манифестација лепа прилика да се истакне јединство једног народа и додао да је Србија увек била уз свој народ у РС, као што то и данас чини.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је да је јачање сарадње Србије и РС „од суштинског интереса за српски народ“.

Радован Вишковић је поручио да српски народ треба да буде окренут будућности, али да не заборавља прошлост, наводећи да је историја српског народа, па и данашња борба за слободу и да је РС настала као последица борбе за огњишта и да су се Срби као и у другим наметнутим ратовима борили за слободу и свој дом.

Вишковић је истакао да је јединство српског народа, ма где на свету да живи, предуслов за опстанак Срба на овим просторима и да су јединство и слога императив за будуће генерације.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије поручио је да је ради истицања јединственог здравог етоса добро да постоје овакве манифестације и да Србија и РС треба да сарађују на унапређењу просвете, културе и економије и оних вредности које чине посебности српског народа.

Те вредности, како је рекао патријарх, „не смеју да буду измењене глобализмом и границама“ и да су то „оне посебности по којима Господ познаје Србе – светосавље, по којем српски етос живи јеванђеље Христово“.

Истакао је да је српска култура изразито хришћанска, традиционална, али и савремена, са савршеним фонетским писмом – ћирилицом, те да ту српску културу красе и гостољубље, поштовање према другима, поштовање избора, али и својих слобода на темељу чојства.

„Што желим нама, једнако желим и сваком народу са којим живимо и преплићемо се, али и свима народима света да дођемо до мира“, поручио је патријарх Порфирије.

Подсетио је да је његов претходник, патријарх Иринеј, гајио љубав и водио бригу о српском народу где год живео, али посебно о РС и да је сматрао да РС треба да сарађује посебно са Србијом, али и свим другим земљама у окружењу, Русијом, Грчком, али и са западним земљама, јер је према његовим речима био „следбеник Светог Саве непоколебљиво у православљу окренут истоку, али и сарадњи са свима, посебно првим комшијама“.

На отварању манифестације у Народном позоришту у Београду интониране су химне Србије и РС, а наступио је и Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније.

Манифестација ће трајати до 29. септембра у Београду, Крушевцу, Краљеву, Шиду, Крагујевцу, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Још вести из категорије „Србија“ прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.