Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Отворена изложба „Повратак у центар“ у КС Еђшег

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању изложбе „Повратак у центар” посвећеној десетогодишњици обнове Културне станице Еђшег.
Фото: Културна станица Еђшег

“Изузетна ми је част и задовољство што присуствујем изложби посвећној јубилеју обнове Културне станице Еђшег којој је пре десет година враћен стари сјај. Тако је Еђшег вратио епитет популарног места за окупљење у граду, и у њему је реализовано више од 1700 догађаја, представило се преко 25 хиљада уметника, а програме је испратило око сто хиљада посетилаца. Културне станице препознате су као иновативан и аутентичан културни модел са циљем да култура из центра стигне до најудаљенијих делова града.

Пример за то су културне станице у Буковцу, Руменки и Клиси. Кроз децентрализацију културе, сваки суграђанин је укључен у креирање нове културне слике града што је од изузетног значаја за Европску престоницу културе. Културне станице представљају нове мостове културе који повезују и укључују грађане, уметнике, организације и установе културе, a наставићемо да их отварамо где год то буде било потребно“, рекао је Далибор Рожић.

Фото: Град Нови Сад

Еђшег је некад био седиште Новосадског грађанског стрељачког друштва, и место где су његови чланови могли да практикују гађање у мету из пушке, а поред поред спортско-такмичарске и рекреативне улоге, он је грађанима служио и за уживање у концертима, баловима и образовним програмима.

Изложба је реализована у сарадњи са Музејом Војводине, а приказује стрељачке спомен-мете, прављене за некадашње победнике стрељачких такмичења.

Публика ће имати прилику да упозна одличја која су представљала победнике такмичења у сценама повезаним са стрељаштвом и ловом.

Изложба ће трајати до 12. јануара 2023. године и сви заинетресовани посетиоци ће моћи да је погледају радним данима од 10 до 18 часова.

Predstava „Pismo dalekoj dragoj“ u Spomen-zbirci Pavle Beljanski

Преузмите андроид апликацију.