Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Отворена изложба „Партизанка и Фрагонар – Колекција слика Јованке Броз“

Изложба „Партизанка и Фрагонар – Колекција слика Јованке Броз“ настала у сарадњи Галерије Матице српске и Музеја Југославије, отворена је јуче у Галерији Матице српске, у оквиру програмског лука Хероине Европске престонице културе.
Фото: PrtSc/kalendar.novisad2022.rs

На отварању су говорили Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије и аутори изложбе Никола Ивановић и Ана Панић, док је изложбу свечано отворила Данијела Ванушић, помоћник министра културе за културно наслеђе и дигитализацију.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске изјавила је: „Осмишљавајући програм за годину када ће Нови Сад понети титулу Европске престонице културе, одлучили смо да ову изложбу прикажемо у оквиру програмског лука Хероине. Искрено верујемо да ће привући велику пажњу публике како из Србије, тако и из региона и да ће име Јованке Броз допринети већем интересовању публике за ова, до сада неизлагана уметничка дела из фонда Музеја Југославије.“

Директорка Музеја Југославије, Неда Кнежевић, указала је на дугу сарадњу између ове две музејске установе: „Ово је природан наставак пројекта Пусен и петокрака аутора Ненада Радића из 2012. године.

Наше две установе кроз ову изложбу су показале плодотворност сарадње међу националним установама културе.“ Ана Панић, кустоскиња из Музеја Југославије истакла је да је „ова колекција заправо једна мала збирка успомена које је Јованка Броз успела да пренесе из председничке резиденције у Ужичкој 15 након Титове смрти у вилу која јој је том приликом додељена“, док је Никола Ивановић закључио да „ова изложба није ода једној минулој епохи, идеологији или култури.

Она је прича о сваком од нас. Прича о сећању и заборављању који су саставни део живота. О успоменама са којима се боримо свакодневно и које живот чине подношљивим.“

Данијела Ванушић је свечано отворила изложбу речима: „Министарство културе и информисања препознало је занимљиву идеју и уложени труд две институције, и дало безрезервну подршку овом по много чему јединственом пројекту.“

У фокусу изложбе је 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да, што је више могуће, имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела заједно са Јосипом Брозом Титом. Ова колекција настала је спонтано као кулиса једног живота, а исто тако је и нестала.

Излагање ових дела има двоструки значај: с једне стране ради се о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она представљају имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живота.

Изложена уметничка дела, која су последње тридесет три године Јованкиног живота оплемењивала простор у ком је живела, на посебан начин данашњој јавности објашњавају феномен Јованке Броз – њену личност, осећај за уметност, али и друштвене и уметничке прилике у социјалистичкој Југославији.

Свих 36 дела прошла су кроз комплексне и свеобухватне конзерваторско-рестаураторске поступке. Спровели су их конзерватори Галерије Матице српске предвођени вишом конзерваторком Маријетом Сидовски.

Музеј Југославије и Галерија Матице српске, кроз ову изложбу, показали су плодотворност сарадње међу националним установама културе и један мали део богатог фонда Музеја Југославије. Стручном конзерваторско-рестаураторском обрадом, као и новим тумачењем, настала је једна атрактивна изложба која ће бити представљена у Галерији Матице српске, а затим и у Музеју Југославије.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културеˮ. Пријатељи изложбе су ДДОР осигурање и KARE Design.

Izložba „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ u Galeriji Matice srpske

Преузмите андроид апликацију.