Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Отворена изложба о страдању лекара током Новосадске рације 1942. године

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац отворио је изложбу „Борци за живот пред слугама смрти“ која говори о страдању лекара током Новосадске рације 1942. године.
Фото: Град Нови Сад

Изложба је уприличена у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у оквиру програма „Ледена тишина“ и биће отворена до 15. фебруара 2023. године.

Изложбу је реализовао Културни центар у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада, Архивом Војводине и Музејом Града Новог Сада.

„Културни центар Новог Сада годинама уназад током јануара, када се обележава сећање на Новосадску рацију организује предавања, изложбе, трибине и филмске пројекције у оквиру програма „Ледена тишина“. Циљ тог програма је подсећање на највеће злочине који су се дешавали у не тако давној историји Новог Сада. Тако изложба „Борци за живот пред слугама смрти“ представља још једну опомену и подсећање на те страшне јануарске дане 1942. године и помен за све невине жртве погрома. Као што знамо, ове године навршава се 81 година од када су Срби, Јевреји и Роми били жртве окупационих снага у Новом Саду на подручју тада окупиране Бачке. Неговањем културе сећања на све невине жртве овог страшног злочина, као град и држава шаљемо још једну снажну поруку да се овакве ствари никада не смеју поновити, нити заборавити“, рекао је Игор Црнобарац.

Фото: Град Нови Сад

Директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев је нагласио да ова институција у сарадњи са Културним центром у континуитету ради на индивидуализацији жртава јануарског погрома 1942. године.

„Припремајући ову изложбу нисмо ни слутили до каквих ћемо фрапантних података доћи, а то је чињеница да је за три недеље новосадске рације убијено 29 лекара, што је ненадокнадив губитак за Србе, Јевреје и медицинску струку.  Све ово јасно говори о намерама Хортијевог режима да се обрачуна са образованим и богатим деловима друштва српске и јеврејске заједнице, како би себи омогућио дугорочну политичку доминацију на простору јужне Бачке“, рекао је Петар Ђурђев.

Završava se izložba koja je obeležila celu godinu Evropske prestonice kulture

Преузмите андроид апликацију.