Почетна > Србија
Србија

Отворена деоница аутопута од Прељине до Паковраће

Деоница аутопута „Милош Велики“ од Прељине код Чачка до Паковраће, у дужину око 11,5 километара, отворена је данас за саобраћај, у присуству премијерке Ане Брнабић.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Премијерка, која је присуствовала отварању уместо председника Србије Александра Вучића, провозала се аутобусом новим аутопутем.

Она је пре уласка у аутобус пренела кинеским извођачима поздраве председника Вучића и додала да ће он ових дана и лично доћи да им захвали и да подршку за преостале радове до Пожеге.

Брнабићева је додала да је Вучић чак 12 пута обишао трасу деонице Прељина – Пожега и изразила очекивање да ће део аутопута до Пожеге бити готов до краја године.

„Важно нам је да завршимо што пре“, поручила је премијерка.

Отварањем деонице аутопута од Прељине до Паковраће смањиће се саобраћајне гужве које су се стварале кроз Чачак.

Нарочито је то био случај током сезоне летњих одмора и викендом постаће прошлост, јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу.

Она је у саставу деонице аутопута Прељина – Пожеге од 30,9 километара, на којој је главни извођач кинеска компанија CRBC.

Отварању деонице до Паковраће присуствују министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Путева Србије и Коридора Србије, Зоран Дробњак и Александар Антић, као и представници извођача радова.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Рок за завршетак радова који су почели у мају 2019. године на целој деоници до Пожеге је 36 месеци, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Деоница Прељина – Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд – Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Аутопут Прељина – Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора, дуж реке Чемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана траса дуга 15,51 километар на којој ће бити 20 мостова у укупној дужини већој од три километра, као и тунел „Лаз“ од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге, дуга је седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Аутопут од Прељине до Пожеге је регионална саобраћајница, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд-Сарајево, јер од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Кинеска грађевинске компанија „Power Construction Corporation of China“ почела је крајем прошле године радове на обилазници око Горњег Милановца.

Она ће овај град да споји са аутопутом „Милош Велики“ и да измести теретни саобраћај из центра града.

Према уговору, иста компанија ће у мају ове године почети изградњу обилазнице око Ужица и тунела Кадињача, а касније и обилазница око Пожеге.

Планирано је да се на будућем аутопуту ка Црној Гори изгради крак ка Вишеграду у Републици Српској и Дугој Пољани, на правцу ка Новом Пазару.

Budući izgled Železničke stanice u Sremskim Karlovcima

Преузмите андроид апликацију.