Почетна > Свет
Свет

Отворен самит у Молдавији, послата порука да је потребно јединство

Пленарна седница Самита Европске политичке заједнице почела је данас у замку Мими, који се налази у месту Булбоака у Молдавији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andreea Alexandru

„Састанак организован у нашој земљи јасан је израз јединства, снаге, и одлучности држава учесница да делују заједно, као породица која остаје уједињена и сарађује на решавању заједничких проблема“, поручила је у свом обраћању на отварању самита председница Молдавије Маја Санду.

Она је оценила да самит представља платформу за идентификацију решења којима сви можемо да се посветимо како бисмо обновили мир на европском континенту и заштитили га.

„Самит је јасан израз нашег јединства, снаге и одлучности да делујемо заједно као породица која остаје уједињена и сарађује на решавању заједничких проблема. У наредних неколико сати желимо да водимо дебату о томе како да ојачамо безбедност континента и како да решимо последице руске инвазије на Украјину. Морамо да пронађемо решења за кризе у области енергетике, морамо да се крећемо ка чистијем и сигурнијем паневропском енергетском систему“, истакла је Санду.

На отварању је говорио и украјински председник Володимир Зеленски, који је поручио да је време за чврсте одлуке и да не може сумњати у јединство Европске политичке заједнице.

„Не можемо да сумњамо у наше јединство. Овде, у Молдавији, не чујемо сирене нити пуцње руске артиљерије, али су Руси недавно били уверени да ће након напада на Украјину моћи да стигну и до Молдавије. Русија се плаши НАТО-а и покушава да прогута само оне који су ван простора алијансе. Украјина је отворена и имамо план за мир, говоримо о важности НАТО-а. Све европске земље које имају границу са Русијом морају да се удруже. Украјинци који крвљу промовишу европске вредности чекају одговор о поглављу о приступању. У име војника и борбеног народа желим да кажем да је време одлука. У Европи је потребан мир“, рекао је Зеленски.

Председник Украјине је рекао да његови суграђани чекају одговоре о уласку у НАТО, али да ти одговори не стижу.

Пленарна седница трајала је пола сата, а на отварању су говории и италијанска премијерка Ђорђа Мелони и председник Холандије Марк Руте.

Самит се настваља одржавањем округлих столова, а поподне је резервисано за билатералне сусрете лидера присутних на догађају.

Zelenski traži „jasnu odluku“ o budućnosti Ukrajine u NATO-u na julskom samitu

Преузмите андроид апликацију.