Почетна > Србија
Србија

Отворен „Партнер 2023“, Вучевић најавио велике уговоре за одбрамбену индустрију

У Београду је данас отворен Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“, на коме учествују 154 излагача из целог света, а том приликом министар одбране Милош Вучевић најавио је да ће у наредним данима моћи да се објаве нови и важни уговори за Србију и њену одбрамбену индустрију.
Фото: Instagram/milosvucevic

„Верујем да ћемо наредних дана моћи да објавимо битне велике уговоре за нашу државу и одбрамбену индустрију Србије. У контексту даљег наоружавања Војске Србије, верујем да ће то начелника генералштаба Војске Србије генерала Мојсиловића свакако обрадовати и свеукупно нашу војску. Уговори су већи него што смо их до сада имали, а имали смо озбиљне уговоре. Имаћемо и велике уговоре одбрамбене индустрије Србије са иностраним купцима“, истакао је Вучевић.

Министар је оценио да ће то бити додатни подстицај свеукупном амбијенту одбрамбене индустрије Србије и економског напретка наше државе.
Фото: Instagram/milosvucevic

Вучевић је рекао да је веома поносан на све људе, организације, институције, компаније, иностране партнере, вођство Србије и министарство одбране на организацији „Партнера 2023“, традиционалног сајма који се одржава 11. пут заредом, на сваке две године.

Како каже, организација оваквог сајма је најбољи показатељ резултата напретка наше одбрамбене индустрије, свеукупне технологије, науке, знања, вештине, опремљености, оспособљености и наше војске и наше државе.
Фото: Instagram/milosvucevic

„То је, наравно, и потврда добрих пословних и политичких односа са земљама које учествују и компанијама које долазе из тих земаља. На сајму су рекордна 154 излагача, из свих крајева света, много је европских излагача, излагача из региона и веома моћно присуство компанија из НР Кине, али и неких других држава са којима ми имамо вишедеценијску сарадњу или добре односе на овом пољу“, навео је Вучевић.

Министар је истакао да је на овом сајму представљено више новитета него на претходним, што потврђује сталан и континуиран напредак наших одбрамбених технологија.

Изложено је више нових противавионских и противдронских система, безпосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика.
Фото: Instagram/milosvucevic

Између осталог, представљена је Нора Б52 НГ, за коју је речено да представља најмоћније, потпуно аутоматизовано артиљеријско оруђе ватрене подршке, калибра 155 мм, максималне брзине ватре четири метка у минути.

Вучевић је најавио унапређене верзије одбрамбених возила Лазар и Милош, нову модуларну аутоматску пушку, калибара 6,5 и 7,62 мм, као и нове снајперске пушке.

Најављена је и набавка новог Ербасовог транспортног авиона Ц-295, набавку још хеликоптера и радара великог домета.

Министар је подсетио да је ове године на сајму присутно више од 30 високих страних делегација и преко 7.000 професионалних учесника и посетилаца.
Такође, на овом сајму је приказано више од 170 различитих типова групних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација одбрамбене индустрије у државном власништву.

„Желим да се сви људи који су дошли у Србију осећају пријатно, удобно, да направе добре послове. Ми се спремамо већ колико сутра, по завршетку овог сајма, за „Партнер 2025“, закључио је Вучевић.

Pošta Srbije: Obustavljen rad pošte u Banjskoj zbog upada albanskih terorista

Преузмите андроид апликацију.