Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Oтворен „Научни клуб“ у “Свилари”- Намењен свима који желе да се боље упознају са науком (ФОТО)

Данас се у Новом Саду, у Културној станици “Свилара” отворио Научни клуб, који је 13. по реду научни клуб у мрежи коју је Центар за промоцију науке осмислио и отворио широм Србије. Децентрализовани приступ популаризацији науке један је од постулата Центра за промоцију науке, а он је могућ управо кроз научне клубове и директну везу са локалном заједницом.
Фото: nsuzivo.rs

Научни клубови су места на којима се срећу истраживачи, ђаци, студенти, институције и појединци и стичу нова знања из разних научних области и дискутују о научним темама.

Фото: nsuzivo.rs

Од данас је Научни клуб званично отворен и почиње са радом за све посетиоце, али је овим поводом отворена и прва изложба „Животни циклуси Милутина Миланковића”, посвећена једној од наших најзначајнијих личности у 20. веку: академику, астроному, климатологу, инжењеру и великом популаризатору науке.

Фото: nsuzivo.rs
На данашњем отварању Научног клуба посетиоцима су се обратили Вукашин Гроздић, државни секретар министарства науке, технолошког развоја и иновација, Далибор Рожић члан Градског већа Новог Сада задужен за културу који је овом приликом истакао:

„Нови Сад данас добија Научни клуб, а то је само пример добре сарадње са Центром за промоцију науке који има своју мрежу Научних клубова. Наша мрежа културних станица децентрализује научне садржаје, а ми смо тај концепт покренули како бисмо довели културу у све делове града. С друге стране, трудимо се да кроз овај пројекат направимо једну нову платформу креативности где ће се окупљати појединци, деца и млади.“

Фото: nsuzivo.rs

На питање које су то области науке које треба истаћи у Новом Саду, Вукашин Гроздић, државни секретар министарства науке одговара:

„Идеја научних клубова јесте да се промовише наука, технолошке иновације, развој, и да се за науку пре свега заинтересују они најмлађи. Наш циљ је да покушамо да се што више њих одлучи на бављење природним наукама и да што више жена буде у овим областима. Заправо у ове клубове долазе и старији који се образују о новинама у науци, али уче и да разбију страх од технологије.“

Фото: nsuzivo.rs

Др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке закључила је да ће динамика овог Научног клуба бити на високом нивоу. Кроз различите изложбе, панеле, предавања и радионице са грађанима Новог Сада и околине ће се радити на разне научно-популарне теме. Поред тога, важно је да грађанима приближимо комплексне научне садржаје ако што су рецимо ЦхатГПТ и други које виде на телевизији или у медијима.

Фото: nsuzivo.rs

Виолета Ђерковић, координаторка мреже културних станица, заједно са Марјаном Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке и чланом Градског већа за културу, за крај су потписали меморандум о заједничкој сарадњи.

Zavod za zaštitu prirode dobio podmladak; Otvoren konkurs za imena novim “čuvarima” prirodnjačke zbirke (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.