Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Отворен јавни позив за пријаву CEEPUS мрежа за академску 2024/25. годину

Конкурсни рок за пријаву CEEPUS институционалних мрежа које ће бити активне у академској 2024/25. години је званично почео и биће отворен до 15. јануара 2024године.
позив
Фото: Градске инфо

Позив је отворен како за мреже које су до сада активно учествовале у CEEPUS програму и које имају могућност да продуже свој рад, тако и за установе које желе да се прикључе постојећим или да оформе нове мреже.

Циљ CEEPUS-а (Central European Exchange Programme for University Studies) је унапређење високошколског образовања. Програм омогућава академску размену студената и предавача, која се првенствено одвија у оквиру институционалних мрежа.

CEEPUS мреже представљају партнерства високошколских установа чија је сарадња усмерена ка истраживању одређеног научног подручја од заједничког значаја за све њене учеснице. CEEPUS мреже чине најмање три високошколске установе из најмање три државе чланица CEEPUS програма, од којих једна врши улогу координатора, док су остале установе у својству партнера.

Нови позив доноси извесне промене. На основу одлуке Заједничког одбора министара, који се налази на челу програма, установљено је ново правило које се односи на број мрежа којима се координира. Наиме, почевши од 2024/25. године, једна особа моћи ће да координира искључиво једном мрежом, док је број мрежа у којима један представник наставног особља може да има улогу локалне контакт особе ограничен на четири.

У складу с тим, у новом позиву биће неопходно да се сви координатори који координирају радом више мрежа определе за једну. Одлуку о томе у којим мрежама желе да задрже улогу локалне контакт особе мораће да донесу и све особе које ту функцију врше у више од четири мреже и, у складу са том одлуком, да изврше потребне измене у систему.

Када је реч о спровођењу програма у Републици Србији, поред државних високошколских установа, прикључивање CEEPUS мрежама у овом позиву омогућено је и акредитованим приватним високошколским установама из Републике Србије.

Мрежама могу да се прикључе и уже организационе јединице високошколске установе (нпр. факултети, катедре, департмани, уз сагласност и надзор матичне установе).

Детаљне информације можете пронаћи на следећем линку.

Anketirali smo studente u Novom Sadu: Koliko čitaju i koji su im omiljeni romani?

Преузмите андроид апликацију.