Почетна > Србија
Србија

Отворен 52. Салон уметности Панчева

У Галерији савремене уметности у Панчеву отворен је 52. Салон уметности Панчева под називом „Позиција стварања“. Салон ће трајати до 18. новембра.
Фото: Илустрација

Салон уметности је најстарија градска манифестација веома значајна за уметнике који живе или стварају у Панчеву. Представља пресек ликовне сцене у претходних годину дана и то је традиција која постоји више од пола века.

„Просто хоћемо да, из године у годину, пружимо прилику публици и ауторима да виде један пресек ликовне сцене у Панчеву и да просто схвате да ми и даље држимо до те традиције и да је то традиција од које не одустајемо. Оно што је интересантно за овај Салон је та блага смена генерација где ми видимо велики одзив младих аутора, оних који су се први пут представили на Салону“, каже Ивана Маркез Филиповић, уредница програма визуелних уметности културног центра Панчево.

На конкурс су пристигли радови више од 50 уметника, од тога су на Салону представљена дела 41 аутора.

Награђене су три уметнице. Прву награду, откупну, добила је Габријела Булатовић.

„Много ми је драго да се препознаје графика као једна изузетно специфична дисциплина и ова награда је доказ за то. Графике настају на тему мора. када је све кренуло са корона вирусом желела сам да нека сећања сачувам јер та изолованост је свима тешко пала. На овај начин сам покушала да вратим неке слике из прошлости и да себи олакшам заточеништво у којем смо сви били“, објашњава Габријела Булатовић.

Другу награду, која подразумева изложбу у галеријским просторима Културног центра Панчево у наредној години,освојиле су две младе уметнице, Исидора Стојановић и Барбара Лаковић.

„Радим техником писаће машине, просто користим писаћу машину као алат да стварам своје радове.У разним преплетима речи и знакова долазим до архитектонских облика који су на неки начин и скулптурални“, каже Исидора Стојановић.

„Скулптура не мора бити нешто што је ту у галерији она је углавном око нас са свим својим ликовним и визуелним елементима. Код мене је инспирација када видим гардеробу која јако брзо мења свој облик. У једном моменту она може имати све визуелне ликовне елементе а већ у другом,када се она другачије намести, ти ликовни елементи се губе“, каже Барбара Лаковић.

Радови који су изложени на 52. Салону уметности моћи ће да се погледају до 18. новембра.

Od 1. novembra do 1. aprila obavezne zimske gume

Преузмите андроид апликацију.