Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Откривена права истина: Нећете се угојити ако једете после 18 часова

Др Дејна Ханс каже да нема ничег лошег у томе да вечерате после 18 часова, поготово ако касније идете на спавање.
Фото: Pexels/Mastercowley

Сви знамо правило: „Не једи после 18 сати“. Међутим, стручњак за мршављење проф. др Дејна Ханс каже да у томе нема баш ничега и да слободно можете да вечерате и после шест сати поподне.

„Не знам ни како се ово „правило“ појавило“, каже др Ханс, дијететичарка Медицинског центра UCLA Роналд Реган и професорка на UCLA Fielding School of Public Health.

Веза између времена и тежине

Неки сматрају како се храна коју једемо након 18 сати складишти као масноћа и да су касни оброци увек повезани с гојењем. То је по правилу тако, али не због чињенице колико је сати, већ због избора хране.
„Ретко ко ће да грицка здраво поврће док увече гледа телевизор. Вече је готово увек резервисано за нездраве оброке попут чипсева, и то је узрок гојења“, објашњава докторка. То је разлог због којег мршавите ако избаците вечеру – зато што сте избацили нездраве касне оброке.

Да је др Ханс у праву, показало је и истраживање Универзитета Бригем, које је проучавало младе мушкарце који нису јели између 19 и 6 сати ујутро. Након две недеље изгубили су један килограм. Након тога, две недеље су могли да једу у то доба и добили су назад у просеку 1,3 кг.

Шта јести увече?

Ако сте гладни јер нисте јели цео дан, дефинитивно посегните за храном. Немојте да се плашите да једете јер та филозофија неће упалити код мршављења.

„Узмите житарице целог зрна и протеине у малим порцијама. Поједите једну порцију па крените даље ако сте још гладни, али правите паузе како би желудац могао да „схвати“ да ли је гладан или не“, каже др Ханс.

Ипак, немојте да допуштате да вам се то често догађа. Храна је попут горива, а важно је точити га целог дана у оптималним количинама.

„Ваше тело не зна колико је сати, али зна да нема горива. Ако сте нешто појели после 18 х, немојте се осећати лоше“, закључује докторка.

Štite srce, regulišu krvni pritisak, jačaju kosti… Ovo je najzdravije voće

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке