Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Откривен изглед Културне станице на Новом Насељу

Културне станица Ново Насеље настала је као одговор на потребе појединаца и удружења који делују на Новом Насељу.
Фото: PrtSc/gradnja.rs

Културна станица Ново Насеље је специфична по својој типолошкој неодређености јер може да се дефинише и као класичан културни центар, али са друге стране и као објекат који мора да омогући повезивање са локалним становништвом и омогући простор за културну продукцију.

Горе наведена типолошка неодређеност довела је до постављања просторног концепта који се заснива на комбинацији две супротне програмске платформе: отворене и флексибилне намењене за креативно деловање, али и оне друге чврсте и дефинисане која ће омогућити да културна станица функционише као озбиљна продукцијска инфраструктура.

Фото: PrtSc/gradnja.rs

КСНН се састоји од отвореног приземља као наставка јавне зелене површине које је замишљено као место за окупљање са уређеним амфитеатром и отвореном сценом.

Изнад приземља налази се “кров“ са великом кровном терасом, на коме се још налазе и мултифункционална сала са пратећим садржајима, предаваоница, испостава библиотеке, музички студији и простори за радионице.

Фото: PrtSc/gradnja.rs

Овакав дизајн даје утисак да се заправо ради о објекту који је наткривени наставак спољашњег простора, и чини објекат који се савршено уклапа се у стару традиционалну али и урбану артхитектонску матрицу Новог Насеља.

Културне станице су неопходне за децентрализацију и ширење културног садржаја на локалном нивоу.